Beste reistijd Belize

Klimaattabel

Jan.Feb.Mar.Apr.Mei.Jun.Jul.Aug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Gevoelstemperatuur32°
heet
33°
heet
32°
heet
35°
heet
38°
heet
38°
heet
39°
heet
38°
heet
39°
heet
38°
heet
31°
heet
32°
heet
Temperatuur27°
warm
28°
warm
28°
warm
29°
warm
30°
heet
30°
heet
30°
heet
30°
heet
30°
heet
30°
heet
27°
warm
28°
warm
Luchtvochtigheid87%85%82%84%84%85%85%83%85%82%81%83%
Regenveel
149 mm
matig
80 mm
weinig
65 mm
weinig
48 mm
matig
120 mm
veel
230 mm
zeer veel
265 mm
veel
240 mm
zeer veel
280 mm
veel
245 mm
veel
170 mm
veel
175 mm
Zonkrachtmatig
6 UV
sterk
8 UV
zeer sterk
10 UV
zeer sterk
9 UV
sterk
8 UV
sterk
7 UV
sterk
7 UV
sterk
8 UV
sterk
8 UV
sterk
8 UV
matig
6 UV
sterk
7 UV
Jan.Feb.Mar.Apr.Mei.Jun.Jul.Aug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Gevoelstemperatuur31°
heet
31°
heet
32°
heet
32°
heet
35°
heet
36°
heet
38°
heet
38°
heet
38°
heet
37°
heet
30°
heet
32°
heet
Temperatuur27°
warm
27°
warm
28°
warm
28°
warm
29°
warm
29°
warm
30°
heet
30°
heet
30°
heet
30°
heet
27°
warm
28°
warm
Luchtvochtigheid85%84%82%84%85%86%84%83%84%80%78%80%
Regenveel
157 mm
matig
75 mm
weinig
60 mm
droog
27 mm
matig
90 mm
veel
225 mm
veel
175 mm
veel
190 mm
veel
245 mm
veel
240 mm
veel
207 mm
veel
145 mm
Zonkrachtmatig
6 UV
sterk
8 UV
zeer sterk
10 UV
zeer sterk
10 UV
zeer sterk
9 UV
sterk
8 UV
sterk
8 UV
sterk
8 UV
sterk
8 UV
sterk
8 UV
sterk
7 UV
matig
6 UV

Belize, waar de jungle flirt met de Caraïbische kust en avonturiers hun hart sneller voelen kloppen. Een bestemming die met zijn azuurblauwe wateren, oogverblindende zandstranden en mysterieuze Maya-ruïnes zowel ontdekkingsreizigers als strandliefhebbers doet smachten.

Wat is de beste tijd om Belize te bezoeken?

Plan je reis tussen december en april, wanneer de zon uitbundig schijnt en de lucht helderblauw is. In deze periode is de kans op regen het kleinst, zodat je ongestoord kunt genieten van al het moois dat Belize te bieden heeft.

Belize kent een tropisch klimaat, met het hele jaar door warme temperaturen. Gelegen aan de oostkust van Midden-Amerika wordt het land gekenmerkt door twee belangrijke klimaatzones: de kuststreek en het binnenland. In het kustgebied is het klimaat vochtiger, terwijl het binnenland een droger, meer gematigd klimaat kent. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 29 °C, maar kan oplopen tot maar liefst 35 °C in het warmste deel van het jaar.

Strand van Ambergris Caye, Belize

Seizoenen

Hoogseizoen

Het hoogseizoen in Belize loopt van december tot en met april. Tijdens deze maanden is het weer ideaal voor zowel ontspanning aan het strand als avontuurlijke activiteiten. Houd er rekening mee dat de prijzen voor accommodaties en tours tijdens het hoogseizoen iets hoger kunnen liggen vanwege de toegenomen vraag.

Laagseizoen

Van mei tot en met november is het laagseizoen in Belize. Dit is het regenseizoen, wat betekent dat er meer kans is op neerslag en sommige delen van het land minder toegankelijk kunnen zijn door overstromingen. Aan de andere kant zijn de prijzen voor accommodaties en activiteiten vaak lager en zijn er minder toeristen, waardoor je meer ruimte en rust hebt om Belize op je eigen tempo te ontdekken.

Orkaanseizoen

Het orkaanseizoen in Belize loopt officieel van juni tot en met november. Hoewel de kans op een orkaan relatief klein is, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de weersvoorspellingen en voorzorgsmaatregelen te nemen indien nodig. Tijdens deze maanden kunnen tropische stormen en zware regenval voor tijdelijke overlast zorgen, maar ze bieden ook de kans om het land in zijn meest weelderige en groene staat te zien.

Belize per maand

Januari

Januari is een populaire maand om Belize te bezoeken, met aangename temperaturen en relatief weinig regen. De perfecte tijd om te duiken, snorkelen of de indrukwekkende Maya-ruïnes te verkennen. Vier het nieuwe jaar in stijl tijdens de Krem New Year's Day Cycling Classic, een spannende fietsrace die jaarlijks wordt gehouden.

Februari

Februari biedt zonnige dagen en een uitstekend klimaat om te genieten van outdoor-activiteiten. Duik in de wereldberoemde Blue Hole of ga vogels spotten in de ongerepte natuurreservaten van Belize. Mis het Placencia Sidewalk Arts & Music Festival niet, waar lokale kunstenaars en muzikanten hun talenten tonen.

Maart

In maart verwelkomt Belize je met warme temperaturen en stralende zonneschijn. Ideaal om te zeilen, kajakken of de betoverende onderwaterwereld te ontdekken. Vier de lente met La Ruta Maya, een opwindende kanorace die dwars door het hart van het land voert.

April

April is een zonnige maand met een lichte stijging van de temperatuur. Dit is de perfecte tijd om te zwemmen met verpleegsterhaaien en roggen in Shark Ray Alley. Geniet van een overvloed aan verse zeevruchten en vier het einde van de vastentijd tijdens het traditionele Holy Saturday Cross Country Cycling Classic.

Mei

Mei markeert het begin van het regenseizoen in Belize, maar je kunt nog steeds genieten van zonnige dagen afgewisseld met korte buien. Het is een uitstekende maand om de bloeiende natuur te bewonderen en het cacaofestival in Punta Gorda te bezoeken, waar je alles leert over de geschiedenis en productie van chocolade.

Juni

In juni is het regenseizoen in volle gang, maar de buien zijn vaak van korte duur en worden gevolgd door zonnige perioden. Dit is de perfecte tijd om te genieten van de watervallen in het binnenland en de Lobster Festivals in Placencia, Caye Caulker en San Pedro, waar je de meest verse kreeften kunt proeven.

Volleybalnet op Secret Beach Belize

Juli

De regenbuien houden aan in juli, maar laten meestal de zon weer snel doorbreken. Dit is een uitstekende tijd om Belize te bezoeken als je wilt genieten van de natuur op zijn groenst en de Maya-ruïnes wilt verkennen zonder al te veel drukte. Neem deel aan de viering van het Belize International Film Festival, waar je kunt genieten van films van over de hele wereld.

Augustus

Augustus is een warme maand met af en toe een tropische bui. Het is een geweldige tijd om de Maya-ruïnes te verkennen of te gaan snorkelen en duiken in de kristalheldere wateren. Vier de zomer tijdens het Costa Maya Festival, een kleurrijk evenement met muziek, dans en eten uit de hele regio.

September

September biedt nog steeds warm weer, maar met een hogere kans op regen. Dit is een ideale maand om te genieten van binnenactiviteiten zoals het bezoeken van musea, het ontdekken van grotten of het deelnemen aan kookworkshops. Mis de viering van Belize's Onafhankelijkheidsdag op 21 september niet, met kleurrijke parades en levendige straatfeesten.

Oktober

In oktober houdt het regenseizoen aan, met meer kans op zware regenval en tropische stormen. Toch zijn er nog steeds zonnige perioden om van te genieten. Dit is een goede tijd om de lokale cultuur te ervaren en te genieten van de rustige stranden. Vergeet niet deel te nemen aan het Pan American Day Festival, een feest ter ere van de culturele diversiteit in Belize.

November

In november begint het regenseizoen af te nemen en maken de regenbuien plaats voor meer zonneschijn. Dit is een uitstekende tijd om te genieten van de ontluikende natuur en het buitenleven. Bezoek het Garifuna Settlement Day Festival op 19 november, een evenement dat de rijke cultuur en geschiedenis van de Garifuna-gemeenschap viert.

December

December markeert het begin van het droge seizoen in Belize, met zonnige dagen en koele avonden. Dit is een populaire tijd om te bezoeken, omdat het weer ideaal is voor allerlei buitenactiviteiten. Sluit het jaar af met een knal tijdens het bezoeken van de kerst- en nieuwjaarsvieringen in het hele land.