Beste reistijd Bolivia

Klimaattabel

Jan.Feb.Mar.Apr.Mei.Jun.Jul.Aug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Gevoelstemperatuur33°
heet
35°
heet
32°
heet
31°
heet
30°
heet
24°
warm
27°
warm
28°
warm
36°
heet
37°
heet
34°
heet
35°
heet
Temperatuur28°
warm
29°
warm
28°
warm
27°
warm
27°
warm
24°
warm
26°
warm
28°
warm
32°
heet
32°
heet
29°
warm
29°
warm
Luchtvochtigheid88%84%80%81%70%71%48%42%51%57%76%84%
Regenveel
204 mm
matig
115 mm
matig
115 mm
matig
98 mm
droog
20 mm
droog
40 mm
droog
8 mm
droog
27 mm
droog
35 mm
matig
110 mm
veel
165 mm
zeer veel
255 mm
Zonkrachtsterk
8 UV
zeer sterk
9 UV
sterk
8 UV
sterk
7 UV
matig
5 UV
matig
5 UV
matig
6 UV
sterk
7 UV
zeer sterk
9 UV
sterk
7 UV
sterk
7 UV
sterk
7 UV
Jan.Feb.Mar.Apr.Mei.Jun.Jul.Aug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Gevoelstemperatuur16°
mild
17°
mild
16°
mild
15°
koel
15°
koel
14°
koel
14°
koel
15°
koel
16°
mild
18°
mild
17°
mild
14°
koel
Temperatuur15°
koel
16°
mild
15°
koel
15°
koel
15°
koel
14°
koel
14°
koel
15°
koel
16°
mild
17°
mild
16°
mild
14°
koel
Luchtvochtigheid81%76%76%67%52%43%45%48%63%58%66%86%
Regenmatig
130 mm
matig
105 mm
matig
95 mm
weinig
60 mm
droog
27 mm
droog
14 mm
droog
14 mm
droog
25 mm
matig
90 mm
weinig
72 mm
matig
125 mm
veel
190 mm
Zonkrachtsterk
8 UV
zeer sterk
9 UV
sterk
8 UV
zeer sterk
9 UV
sterk
8 UV
sterk
7 UV
zeer sterk
9 UV
zeer sterk
10 UV
zeer sterk
9 UV
zeer sterk
10 UV
zeer sterk
9 UV
sterk
7 UV

Bolivia, een land van adembenemende contrasten en ongerepte schoonheid, wacht op je om zijn geheimen te ontrafelen. Van de torenhoge pieken van de Andes tot de uitgestrekte zoutvlaktes van Uyuni, dit land biedt een schat aan avonturen voor de dappere reiziger. Laat je betoveren door eeuwenoude culturen, kleurrijke markten en de hartverwarmende gastvrijheid van de lokale bevolking. Stap in een wereld vol wonderen en ontdek het magische Bolivia.

Wat is de beste tijd om Bolivia te bezoeken?

De ideale reistijd voor Bolivia hangt af van de regio die je wilt bezoeken. Voor het Andesgebergte en het Altiplano, inclusief La Paz, Potosí en de zoutvlaktes van Uyuni, is de beste tijd tussen mei en oktober. Gedurende deze maanden is het droog en zonnig, wat ideaal is voor het verkennen van de hooggelegen gebieden.

Het tropische laagland, met steden als Santa Cruz en de Amazone-regio, heeft een ander klimaat. Hier zijn de maanden mei tot september het meest geschikt voor een bezoek, omdat het regenseizoen dan voorbij is en de temperatuur en luchtvochtigheid draaglijker zijn.

Andesgebergte en Altiplano

In het Andesgebergte en het Altiplano, inclusief steden als La Paz, Potosí en de zoutvlaktes van Uyuni, is het droge seizoen de beste tijd om te bezoeken. Tijdens deze maanden zijn de dagen helder en zonnig, met koele nachten. De temperaturen kunnen overdag oplopen tot 20 graden Celsius, maar dalen 's nachts tot bij het vriespunt.

Tropisch laagland en Amazone

Voor het tropische laagland en de Amazone, met steden als Santa Cruz, Rurrenabaque en de Madidi National Park, is het droge seizoen ook de beste tijd om te bezoeken. In deze regio is het droge seizoen van mei tot september. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen en de luchtvochtigheid lager, wat het comfortabeler maakt om de natuurlijke schoonheid van deze regio te verkennen.

Zuidelijke Chaco

De Zuidelijke Chaco, met steden als Tarija en Villamontes, heeft een semi-aride klimaat met warme temperaturen gedurende het hele jaar. De beste tijd om deze regio te bezoeken is tijdens het droge seizoen, van mei tot oktober, wanneer de temperaturen aangenamer zijn en de kans op regen minimaal is.

Yungas-vallei

De Yungas-vallei, gelegen ten oosten van La Paz, heeft een vochtig subtropisch klimaat en is het hele jaar door weelderig groen. De beste tijd om de Yungas-vallei te bezoeken is tijdens het droge seizoen, van mei tot oktober, wanneer de kans op hevige regenval lager is en de wandelpaden beter begaanbaar zijn.

Alpaca in Nevado Sajama, Bolivia
Alpaca in Nevado Sajama (Foto: Alain Bonnardeaux)

Bolivia per maand

Januari

De regen valt rijkelijk in januari, vooral in de tropische laaglanden en de Amazone. Hoewel het Andesgebergte en het Altiplano ook regen ontvangen, zijn de temperaturen er relatief mild. In de tropische laaglanden kan het feestelijke carnaval van Santa Cruz je opvrolijken.

Februari

Februari is de natste maand van het jaar in Bolivia, maar biedt ook kleurrijke carnavalsvieringen, zoals het beroemde Oruro Carnaval. Zorg voor een regenjas en geniet van de festiviteiten.

Maart

Terwijl de regenval langzaam afneemt, komen de landschappen tot leven en veranderen ze in een oase van groen. In maart is de wijn- en olijvenoogst in volle gang in de Zuidelijke Chaco, wat een bezoek aan Tarija extra aantrekkelijk maakt.

April

April markeert het einde van het regenseizoen, en de natuur is op zijn mooist. Voor avonturiers die de Amazone willen verkennen, is dit een uitstekende tijd om te genieten van de weelderige vegetatie en het rijke dierenleven.

Mei

Mei is het begin van het droge seizoen, met zonnige dagen en helderblauwe luchten in het hele land. Dit is de perfecte tijd om de Andes en het Altiplano te verkennen, evenals de tropische laaglanden en de Amazone.

Juni

In juni is het droge seizoen in volle gang, met aangename temperaturen en zonnig weer. Dit is een uitstekende maand om de zoutvlaktes van Uyuni te bezoeken en te genieten van de heldere sterrenhemels.

Salar de Uyuni zoutvlakte in Bolivia
Salar de Uyuni zoutvlakte (Foto: Samuel Scrimshaw)

Juli

Juli is een van de koudste maanden in Bolivia, vooral in het Andesgebergte en het Altiplano. Toch bieden heldere, zonnige dagen geweldige omstandigheden voor buitensporten en het verkennen van de zoutvlaktes van Uyuni. In La Paz vindt de jaarlijkse Gran Poder-processie plaats, een unieke culturele ervaring.

Augustus

In augustus warmt het weer iets op, en de dagen blijven zonnig en helder. Dit is een ideale tijd om de historische stad Potosí te bezoeken of de natuurlijke wonderen van Madidi National Park te verkennen.

September

Terwijl de temperaturen stijgen, begint het landschap te veranderen. September is een prachtige maand om de tropische laaglanden en de Amazone te bezoeken, waar de flora en fauna tot leven komen.

Oktober

Oktober is een overgangsmaand tussen het droge en het regenseizoen. De temperaturen zijn aangenaam, en de kans op regen neemt geleidelijk toe. Het is een uitstekende tijd om de Yungas-vallei te bezoeken en te genieten van de weelderige groene landschappen.

November

November markeert het begin van het regenseizoen, met een toename van regenval in het hele land. Dit is echter ook het moment waarop de Dia de los Muertos (Dag van de Doden) wordt gevierd, een kleurrijk en levendig festival dat je niet mag missen.

December

December brengt meer regen, maar ook warmere temperaturen in het hele land. Dit is een goede tijd om te genieten van de warmte en de festiviteiten rond de kerstperiode. Een bezoek aan de historische stad Sucre, met zijn prachtige koloniale architectuur, is zeker de moeite waard in deze tijd van het jaar.