Beste reistijd Botswana

Klimaattabel

Jan.Feb.Mar.Apr.Mei.Jun.Jul.Aug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Gevoelstemperatuur32°
heet
29°
warm
29°
warm
28°
warm
23°
warm
21°
mild
20°
mild
25°
warm
27°
warm
28°
warm
32°
heet
31°
heet
Temperatuur29°
warm
27°
warm
28°
warm
28°
warm
23°
warm
21°
mild
19°
mild
25°
warm
28°
warm
28°
warm
31°
heet
29°
warm
Luchtvochtigheid65%78%57%47%40%44%36%34%33%48%42%61%
Regenveel
185 mm
veel
165 mm
droog
18 mm
droog
12 mm
droog
2 mm
droog
1 mm
droog
0 mm
droog
1 mm
droog
3 mm
droog
30 mm
matig
75 mm
matig
110 mm
Zonkrachtzeer sterk
9 UV
zeer sterk
10 UV
zeer sterk
10 UV
sterk
8 UV
matig
6 UV
matig
5 UV
matig
6 UV
sterk
7 UV
zeer sterk
9 UV
zeer sterk
10 UV
zeer sterk
11 UV
zeer sterk
9 UV

Betoverende landschappen, ongerepte natuur en een adembenemende wildernis – Botswana, een juweel van Zuidelijk Afrika, is een droombestemming voor elke avontuurlijke ziel. Laat je verrassen door de magie van de Okavango Delta, de uitgestrekte zoutpannen van Makgadikgadi en de majestueuze Chobe-rivier. Dompel jezelf onder in de cultuur en tradities van deze fascinerende regio.

Wat is de beste tijd om Botswana te bezoeken?

De ideale periode om Botswana te verkennen is van mei tot oktober, tijdens het droge seizoen. De dieren zijn dan beter zichtbaar bij de waterbronnen en de aangename temperaturen maken het reizen comfortabeler.

Wat betreft het klimaat is Botswana een land van contrasten. De semi-aride omstandigheden zorgen voor een mix van droge en natte seizoenen, waarbij het landschap varieert van de uitgestrekte Kalahari-woestijn tot de vruchtbare gronden van de Okavango Delta. Terwijl de wintermaanden heldere dagen en koude nachten bieden, kunnen de zomermaanden behoorlijk heet zijn met sporadische regenbuien. Houd deze klimaatvariaties in gedachten bij het plannen van jouw avontuur in dit betoverende land.

Central Business District in Gaborone, Botswana
Central Business District in Gaborone (Foto: Justice Hubane)

Seizoenen

Droog seizoen

Het droge seizoen in Botswana loopt van mei tot oktober en is de ideale tijd om het land te bezoeken. De dieren zijn tijdens deze periode gemakkelijker te spotten, aangezien ze zich rond de waterbronnen verzamelen. Bovendien zijn de temperaturen aangenaam en de luchtvochtigheid laag. Houd er echter rekening mee dat het in deze tijd drukker kan zijn, met meer toeristen die het land bezoeken.

Regenseizoen

Het regenseizoen loopt van november tot april. Hoewel dit niet de beste tijd is om dieren te spotten, heeft het regenseizoen zijn eigen charme. De natuur komt tot leven, met weelderig groen en talloze vogelsoorten die migreren naar het gebied. Daarnaast zijn de prijzen voor accommodatie en tours vaak lager tijdens deze periode. Let op: sommige lodges en kampen kunnen gesloten zijn vanwege de overstromingen in de Okavango Delta.

Botswana per maand

Januari

Een nieuw jaar, een frisse start! Januari is een groene en levendige maand in Botswana, met weelderige landschappen en overvloedige vogelsoorten. Houd er rekening mee dat dit het regenseizoen is, dus pak die regenjas maar in en bereid je voor op een avontuur in de nattigheid.

Februari

Als je van vogels houdt, is februari een paradijs voor jou. Migrerende vogelsoorten vullen de lucht, en het landschap is nog steeds op zijn groenst. Vergeet je verrekijker en vogelgids niet!

Maart

In maart neemt de regenval meestal iets af, maar de natuur blijft groen en levendig. Profiteer van de lagere prijzen en geniet van de rust en stilte tijdens deze minder drukke reisperiode.

April

April is een overgangsmaand, waarin het regenseizoen plaatsmaakt voor het droge seizoen. De temperaturen zijn aangenaam, en de dieren beginnen zich te verzamelen bij de waterbronnen. Een uitstekende tijd voor een safari!

Zonsopkomst in Khwai, Botswana
Zonsopkomst in Khwai (Foto: Duncan McNab)

Mei

De lucht is helder en de temperaturen zijn comfortabel in mei, waardoor dit een fantastische tijd is om de uitgestrekte zoutpannen van Makgadikgadi te verkennen. Geniet van de betoverende zonsopkomsten en -ondergangen die de horizon doen gloeien.

Juni

Met het droge seizoen in volle gang is juni een uitstekende maand om wild te spotten. De dieren zijn gemakkelijker te zien bij de waterbronnen, en de lagere begroeiing zorgt voor een beter zicht. Vergeet je camera niet voor die perfecte kiekjes!

Juli

In juli is het droge seizoen op zijn hoogtepunt, wat betekent dat de kans om dieren te spotten groter is dan ooit. Breng een bezoek aan Chobe National Park of de Okavango Delta en geniet van onvergetelijke ontmoetingen met olifanten, leeuwen en luipaarden.

Augustus

Augustus is de perfecte tijd om een bezoek te brengen aan de Central Kalahari Game Reserve, waar je getrakteerd wordt op spectaculaire landschappen en een unieke verzameling flora en fauna. Geniet van de sterrenhemel die je 's nachts achterlaat met een gevoel van verwondering.

September

Als je niet vies bent van een beetje hitte, is september een uitstekende maand om de Makgadikgadi Pans te verkennen. Tijdens deze periode migreren zebra's en gnoes naar het gebied, wat zorgt voor een onvergetelijk natuurspektakel.

Oktober

Oktober is een hete maand, maar dat houdt avonturiers niet tegen! De droogte zorgt ervoor dat dieren zich in grotere concentraties rond waterbronnen verzamelen, waardoor je gegarandeerd fantastische wildbeelden vastlegt.

November

De eerste regenbuien van het seizoen kunnen in november vallen, wat zorgt voor verkoeling en verandering in het landschap. Het is een mooie tijd om de indrukwekkende Victoria-watervallen te bezoeken, waar je getrakteerd wordt op adembenemende uitzichten en een verfrissende nevel.

December

December markeert het begin van het regenseizoen, en hoewel dieren spotten lastiger kan zijn, komt de natuur tot leven met groen en bloemen. Geniet van de weelderige landschappen en vier het einde van het jaar in de schoonheid van Botswana.