Beste reistijd Cuba

Klimaattabel

Jan.Feb.Mar.Apr.Mei.Jun.Jul.Aug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Gevoelstemperatuur24°
warm
31°
heet
30°
heet
34°
heet
34°
heet
36°
heet
39°
heet
38°
heet
38°
heet
35°
heet
30°
heet
31°
heet
Temperatuur24°
warm
27°
warm
27°
warm
29°
warm
29°
warm
29°
warm
30°
heet
30°
heet
30°
heet
29°
warm
27°
warm
27°
warm
Luchtvochtigheid79%81%77%77%79%86%86%83%84%83%76%80%
Regendroog
40 mm
weinig
49 mm
droog
20 mm
droog
30 mm
matig
90 mm
veel
200 mm
veel
160 mm
veel
170 mm
veel
154 mm
matig
120 mm
matig
98 mm
droog
35 mm
Daglicht11
uur
11,5
uur
12
uur
12,5
uur
13
uur
13,5
uur
13,5
uur
13
uur
12
uur
11,5
uur
11
uur
11
uur
Zonkrachtmatig
5 UV
sterk
8 UV
zeer sterk
10 UV
zeer sterk
10 UV
zeer sterk
10 UV
sterk
8 UV
zeer sterk
10 UV
zeer sterk
10 UV
zeer sterk
9 UV
sterk
7 UV
matig
5 UV
matig
5 UV

Een bestemming als geen ander, het grootste eiland van de Caraïben zit vol met verborgen schatten en fantastische ervaringen. Breng je een bezoek aan het land van de rookwaren, rum, ritme en revolutie? Je kunt het hele jaar door tropisch klimaat en warm weer verwachten, maar wat is de beste maand om er heen te reizen?

Wat is de beste tijd om Cuba te bezoeken?

In januari en februari kun je het dynamische straatleven, cultuur en prachtige klimaat van Cuba het beste ervaren. November is ook een uitstekende reismaand, met dezelfde heerlijke temperaturen, maar minder andere toeristen.

Kleurvolle huizen in Havana, Cuba

Seizoenen

Hoogseizoen

Van december tot maart reizen er veel vakantiegangers naar het eiland, met de grootste piek rond het kerstseizoen. Ook de zomermaanden van juni tot september wanneer de temperaturen het hoogst zijn, zorgt voor een toestroom van strandliefhebbers.

Laagseizoen

De herfstperiode van september tot oktober ziet de minste bezoekers, de kans op regen en tropische stormen is in deze periode namelijk het hoogst. Als het weer het toelaat, een uitstekende tijd om afgeprijsd te genieten van Cuba.

Regenseizoen

Bij een regenseizoen heb je misschien sombere gedachtes, maar zelfs de natste maanden van Cuba (mei tot oktober) zit volop zonnige dagen. Over het algemeen blijft het in deze dagen droog, tot de namiddag wanneer er korte, hevige regenbuien vallen die de hoge luchtvochtigheid naar beneden brengt.

Orkaanseizoen

Van juni tot november is het orkaanseizoen, met de meeste tropische stormen in september en oktober. Het is onwaarschijnlijk dat een tropische stormen of cycloon je reis beïnvloedt, het aantal stormen in Cuba lijkt juist af te nemen (zie lijstje op Wikipedia). Toch blijft dit onvoorspelbaar, cyclonen kunnen enorme schade aanrichten en voor stroomuitval zorgen. Overweeg om in het vroege of latere deel van het seizoen te reizen om de kans te verkleinen.

Zonsondergang in Havana, Cuba

Cuba per maand

Januari

Januari in Cuba is droog, met aangename temperaturen, veel zonneschijn, wolkeloze luchten en alleen een kleine kans op regen. Naast het aangename weer is de maand ook een zeer historische voor de Cubanen. Op de 1e wordt de Cubaanse Revolutie herdacht, en de onafhankelijkheid van het land. Vooral in de eerste twee weken van de maand zijn er overal op het eiland activiteiten om dit te vieren. Concerten, kinderliedjes, Cubaanse troubadours en toneelstukken. De 28e wordt de geboortedag van José Martí gevierd.

Februari

Een populaire maand om het eiland te bezoeken, het weer is namelijk optimaal in februari. Verwacht aangename temperaturen, veel zon, en minimale regen. Het is rustiger dan eerder in het hoogseizoen, maar mocht je de grote steden toch te druk vinden is het niet lastig om rust te vinden als je verder het land inreist.

Maart

In maart valt het minste regen op het eiland, het is verder aangenaam warm zonder de hoge luchtvochtigheid van de zomer. Het perfecte weer voor zonnebaden, of buitenactiviteiten als kajakken, paarrijden en het ontdekken van Cuba's natuur.

April

Vul je april met kleur, smaak, ritme of juist rust, in Cuba vindt je het allemaal. Ook deze maand blijft het overwegend droog en is het eiland overgoten met zonnestralen. April ziet ook minder toerisme – wat goed is voor de prijzen van vluchten, hotels of het huren van een auto – met uitzondering van het paasweekend.

Mei

Vanaf deze maand start het natte seizoen, en daarmee het toeristische laagseizoen. Meestal betekent dit warme zonnige ochtenden, met kans op onweersbuien in de late namiddag. Door het weer kun je juist het meeste uit je bezoek halen, met 10 uur daglicht kun je in alle rust het Cubaanse archipel ontdekken.

De Dag van de Arbeid op 1 mei wordt groot gevierd in Havana, en is een nationale feestdag. Na onderbroken te zijn door de pandemie marcheerde in 2022 weer duizenden de straat op, met vlaggen en posters van Fidel Castro.

Juni

De meeste regen van het jaar valt in juni. Het is op het eiland erg heet, en de hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat aan het einde van de dag de regen uitbarst in korte, hevige, onweers- en regenbuien. Voor budgetbewuste reizigers is er deze maand nog genoeg te beleven, vooral oceaan avonturen als snorkelen en kajakken zijn nu heerlijk. Of natuurlijk gewoon loungen met een sigaar en een Café Cubano.

Juli

Het vroege zomerseizoen is vergelijkbaar met juni, met iets minder kans op regen. De maand ziet uitbundige feesten in heel Cuba, en een tijd waarin de lokale bevolking hun zomervakantie neemt. Verwacht dan ook vollere stranden. Juli is een uitstekende reisperiode om de fascinerde geschiedenis en unieke cultuur van het land te ontdekken. Vooral de belangrijkste feestdag van het jaar moet je niet missen, de Día de la Revolución op 26 juli, waar de Cubaanse Revolutie herdacht wordt.

Augustus

Het hoogseizoen voor toerisme, de hete temperaturen en hoge luchtvochtigheid weerhoudt strandliefhebbers uit binnen- en buitenland niet hier hun zomervakantie te spenderen. De zee is dan ook heerlijk op temperatuur, perfect voor wateractiviteiten. De hevige regenval aan het eind van de dag is precies in tijd voor een namiddag siësta.

September

Nu de zomer ten einde loopt, blijft het klimaat in Cuba onverminderd warm en zonnig, onderbroken door regenval in de namiddag. De zee blijft ook heerlijk kalm en zwembaar, de perfecte plek om de hoge luchtvochtigheid te ontsnappen.

Vanaf september tot oktober is de kans op tropische cyclonen het grootst. Hoewel onwaarschijnlijk – het eiland gaat soms jaren zonder een zuchtje wind – wees hier bewust van en neem indien nodig een reisverzekering voor af.

Vallei van Viñales, Cuba
De Vallei van Viñales, een belangrijke sigarenregio in Cuba.

Oktober

Net als vorige maand blijft het warm en zonnig, maar de regenval zet door en het is een van de natste maanden van het jaar. Vooral in de berggebieden van Santiago de Cuba en Guantánamo valt veel regen. Oktober biedt rust van de pieken van het toeristische zomer- en winterseizoen. Tenzij je de pech hebt een cycloon te treffen, is dit een rustige reismaand met veel zon en lagere prijzen.

November

De start van het droge seizoen! Het eiland ziet in november veel zonnestralen en aangename temperaturen, met uitzondering van Baracoa waar in de wintermaanden nog veel regen valt. Naar de rest van het eiland reizen weer meer toeristen, verder is er in november voldoende te beleven van het Havana Filmfestival tot de Marabana marathon.

December

Het hoogseizoen voor Cuba, met veel activiteiten en reizigers uit Europa en Noord-Amerika besteden hier hun kerstvakantie. Het weer is perfect, zonovergoten dagen met zwoele nachten. De ideale omstandigheden om het eiland rond te reizen, exotische dieren te kijken in de nationale parken, of natuurlijk gewoon om te zonnebaden op het strand. Beleef een onvergetelijke December en sluit je jaar af met ritme en rum in Cuba!

Foto's met dank aan Tobias Schulz.