Beste reistijd Faeröer

Klimaattabel

Jan.Feb.Mar.Apr.Mei.Jun.Jul.Aug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Gevoelstemperatuur-1°
ijskoud

koud

koud

koud

koud
10°
koel
12°
koel
12°
koel
12°
koel

koud

koud

koud
Temperatuur
koud

koud

koud

koud

koud
11°
koel
13°
koel
13°
koel
13°
koel

koel

koud

koud
Luchtvochtigheid73%78%82%78%78%91%93%91%88%85%79%76%
Regenmatig
75 mm
matig
100 mm
matig
90 mm
matig
85 mm
droog
30 mm
weinig
65 mm
droog
30 mm
droog
25 mm
veel
150 mm
matig
135 mm
veel
165 mm
matig
140 mm
Zonkrachtgeen
0 UV
geen
0 UV
vrijwel geen
1 UV
vrijwel geen
2 UV
zwak
3 UV
matig
4 UV
matig
4 UV
zwak
3 UV
vrijwel geen
2 UV
vrijwel geen
1 UV
geen
0 UV
geen
0 UV

Voel de wind door je haren terwijl je uitkijkt over de spectaculaire kliffen en watervallen van de Faeröer. Deze 18 vulkanische eilanden bieden een betoverende combinatie van ruige kliffen, sprankelende watervallen en charmante dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. Een ongerept paradijs in het midden van de Noord-Atlantische Oceaan, en een droombestemming voor avonturiers, natuurliefhebbers en iedereen die op zoek is naar een onvergetelijke ervaring.

Wat is de beste tijd om de Faeröer te bezoeken?

De periode van mei tot en met september biedt de meest aangename weersomstandigheden om de Faeröer te bezoeken. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen milder en de dagen langer, waardoor je optimaal kunt genieten van de adembenemende landschappen.

De Faeröer kennen een subarctisch zeeklimaat, met invloeden van de Golfstroom die zorgt voor relatief milde winters en koele zomers. Temperaturen variëren van gemiddeld 3°C in de winter tot 13°C in de zomer. Vanwege de ligging in de Noord-Atlantische Oceaan is het weer onvoorspelbaar en kunnen snelle weersveranderingen voorkomen. Neerslag is een constante factor op de eilanden, maar juist die regen zorgt voor het weelderige groene landschap waar de Faeröer bekend om staan.

Seizoenen

Hoogseizoen

Het hoogseizoen op de Faeröer loopt van juni tot en met augustus. Dit is de periode met de warmste temperaturen, langste dagen en het grootste aantal bezoekers. Tijdens het hoogseizoen zijn er tal van festivals en evenementen, zoals het nationale feestdag Ólavsøka in juli en het G! Festival in juli of augustus.

Laagseizoen

Het laagseizoen valt tussen oktober en april, wanneer de temperaturen dalen en het weer onstuimiger wordt. Hoewel het aantal toeristen afneemt, is dit een geweldige tijd om de Faeröer te bezoeken als je op zoek bent naar rust en stilte. Houd er rekening mee dat sommige attracties en accommodaties gesloten kunnen zijn tijdens het laagseizoen.

Tussenseizoen

Mei en september worden gezien als het tussenseizoen op de Faeröer. Het weer is over het algemeen milder en de dagen zijn langer dan in het laagseizoen, maar het aantal bezoekers is lager dan in het hoogseizoen. Dit is een uitstekende tijd om de Faeröer te bezoeken als je wilt genieten van aangenaam weer en minder drukte bij bezienswaardigheden.

Gjógv Dorp in Eysturoy, Faeröer
Gjógv (letterlijk: rotskloof) is een dorp dat zich bevindt op de noordoostelijke punt van het eiland Eysturoy in Faeröer – Foto: Vincent Pawlowski

Faeröer per maand

Januari

Januari is de koudste maand op de Faeröer, met temperaturen die rond de 3°C schommelen. Hoewel het weer guur kan zijn, biedt januari ook een kans om het betoverende noorderlicht te aanschouwen – een onvergetelijke ervaring.

Februari

Februari is nog steeds een koude maand, maar de dagen worden langzaam langer. Dit is de perfecte tijd om te genieten van winterse wandelingen en gezellige avonden bij de open haard in een traditionele Faeröerse cottage.

Maart

Terwijl de lente haar intrede doet, komen de Faeröer langzaam tot leven. Maart is een uitstekende maand om vogels te spotten, zoals de iconische papegaaiduiker, die terugkeert naar de eilanden om te nestelen.

April

April biedt mildere temperaturen en een groter aantal zonuren, wat het een goede tijd maakt om de prachtige landschappen te verkennen. Bezoek de dramatische kliffen van Vágar of wandel door het schilderachtige dorpje Gjógv.

Mei

Mei is het begin van het tussenseizoen, met aangename temperaturen en meer zonneschijn. Dit is een ideale tijd om de kleurrijke bloemenpracht op de Faeröer te bewonderen en deel te nemen aan outdooractiviteiten zoals zeekajakken en paardrijden.

Juni

Juni markeert het begin van het hoogseizoen, met langere dagen en meer bezoekers op de eilanden. Dit is de perfecte tijd om deel te nemen aan het culturele evenement 'Vestanstevna', waarbij traditionele sporten en muziek worden gevierd.

Mykines, Faeröer
Mosdaken in Mykines – Foto: Tommy Kwak

Juli

Juli is een van de warmste maanden op de Faeröer en de tijd waarin veel festivals plaatsvinden. Bezoek Ólavsøka, het grootste culturele evenement van het jaar, waarbij je kunt genieten van traditionele muziek, dans en sportactiviteiten. Vergeet niet om tijdens de zomermaanden een middernachtswandeling te maken en te genieten van de bijna 24 uur durende daglicht!

Augustus

Augustus biedt nog steeds aangename temperaturen en prachtige landschappen. Dit is ook de maand van het G! Festival, een van de meest unieke muziekfestivals ter wereld, dat plaatsvindt op het strand van het pittoreske dorpje Syðrugøta.

September

In september begint het tussenseizoen en wordt het rustiger op de eilanden. Dit is een ideale tijd om te genieten van de prachtige herfstkleuren en om de spectaculaire watervallen, zoals Múlafossur en Fossá, te bewonderen.

Oktober

Oktober markeert het begin van het laagseizoen en het weer wordt steeds onvoorspelbaarder. Toch is het een goede tijd om de Faeröer te bezoeken als je de ruige natuur wilt ervaren en kunt genieten van gezellige avonden met een warme kop koffie of thee.

November

November brengt kortere dagen en guurder weer met zich mee, maar biedt ook een unieke kans om de Faeröer in een ander licht te zien. Trek je warme kleding aan en geniet van het contrast tussen de wilde natuur en de gezelligheid van de lokale dorpjes.

December

December is een magische tijd op de Faeröer, met sfeervolle verlichting en traditionele kerstvieringen. Ondanks de korte dagen en koude temperaturen, is dit een uitstekende tijd om de lokale cultuur te ervaren en deel te nemen aan de feestelijke activiteiten.