Beste reistijd Gambia

Klimaattabel

Jan.Feb.Mar.Apr.Mei.Jun.Jul.Aug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Gevoelstemperatuur31°
heet
30°
heet
31°
heet
30°
heet
30°
heet
35°
heet
38°
heet
36°
heet
39°
heet
41°
bloedheet
39°
heet
32°
heet
Temperatuur31°
heet
30°
heet
29°
warm
28°
warm
27°
warm
29°
warm
30°
heet
29°
warm
30°
heet
31°
heet
32°
heet
31°
heet
Luchtvochtigheid37%41%56%69%77%82%81%88%87%80%68%45%
Regendroog
1 mm
droog
0 mm
droog
1 mm
droog
0 mm
droog
1 mm
droog
20 mm
matig
95 mm
zeer veel
300 mm
veel
200 mm
weinig
50 mm
droog
1 mm
droog
0 mm
Zonkrachtzeer sterk
9 UV
sterk
8 UV
zeer sterk
12 UV
zeer sterk
12 UV
zeer sterk
10 UV
sterk
8 UV
sterk
7 UV
matig
6 UV
sterk
7 UV
sterk
7 UV
sterk
7 UV
matig
6 UV

Gambia, het kleinste land op het Afrikaanse continent, is als een verborgen schat die wacht om ontdekt te worden. Met zijn kilometerslange gouden zandstranden, levendige cultuur en ongerepte natuur is Gambia een droombestemming voor zowel ontspanning als avontuur. Dompel jezelf onder in de warmte van de zon én van de lokale bevolking, want de Gambianen staan bekend om hun gastvrijheid en hartelijkheid.

Wat is de beste tijd om Gambia te bezoeken?

Van november tot en met februari geniet je van het meest ideale klimaat om Gambia te verkennen. In deze maanden valt er weinig regen en zijn de temperaturen aangenaam, waardoor je optimaal kunt genieten van de stranden, natuur en cultuur.

Gambia kent een tropisch savanneklimaat, wat betekent dat er twee duidelijke seizoenen zijn: het droge seizoen en het regenseizoen. In het droge seizoen is de luchtvochtigheid lager, wat zorgt voor comfortabele dagen en koelere nachten. Het regenseizoen brengt met zich mee een verhoogde luchtvochtigheid en meer kans op regen, maar zorgt tegelijkertijd voor een groener en levendiger landschap. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en interesses kan elke periode zijn eigen charme en voordelen hebben.

Seizoenen

Droogseizoen

Het droge seizoen in Gambia loopt van november tot en met april. Dit is de perfecte tijd om te genieten van zonnige dagen, aangename temperaturen en een lagere luchtvochtigheid. Het is ook het hoogseizoen voor toerisme, dus verwacht meer bezoekers in populaire gebieden. Maak tijdens deze periode een boottocht langs de Gambia-rivier, verken de levendige markten of geniet simpelweg van de prachtige zandstranden.

Regenseizoen

Van juni tot en met oktober is het regenseizoen in Gambia. Hoewel je meer regenbuien en een hogere luchtvochtigheid kunt verwachten, is het landschap op zijn groenst en meest levendig. Dit is ook het laagseizoen, wat betekent dat er minder toeristen zijn en je kunt profiteren van lagere prijzen voor accommodaties en activiteiten. Trek eropuit om de prachtige natuurparken te verkennen en geniet van het rijke dierenleven dat gedijt tijdens deze periode.

Gambia per maand

Januari

Begin het jaar met een vleugje zonneschijn en aangename temperaturen in Gambia. Januari is een uitstekende maand om vogels te spotten, aangezien veel trekvogels uit Europa overwinteren in het land.

Februari

In februari viert Gambia haar onafhankelijkheidsdag. Grijp deze kans om de lokale cultuur en tradities van dichtbij mee te maken tijdens de festiviteiten en parades.

Maart

De temperaturen stijgen geleidelijk in maart, maar blijven nog steeds aangenaam. Struin langs de kleurrijke markten, waar je kunt genieten van verse, sappige mango's die rijp en klaar zijn om gegeten te worden.

April

April is de laatste maand van het droge seizoen, dus profiteer van de zon en de warmte voordat het regenseizoen begint. Bezoek de Kachikally Crocodile Pool en maak kennis met deze fascinerende reptielen.

Mei

Mei markeert de overgang tussen het droge en het regenseizoen. Verwacht sporadische regenbuien en het ontluiken van een weelderig groen landschap. Dit is ook een geweldige tijd om de Abuko Nature Reserve te verkennen.

Juni

In juni begint het regenseizoen op gang te komen, maar laat dit je niet weerhouden om Gambia te bezoeken. Geniet van de geur van vers regenwater en bewonder de groene omgeving tijdens wandelingen in de natuur.

Juli

Juli is de piek van het regenseizoen, maar dat betekent niet dat je binnen moet blijven. Geniet van de verfrissende regen en verken het groene landschap dat tot leven komt. Dit is ook een ideale tijd om dieren te spotten, zoals apen en antilopen, die actiever zijn tijdens de koelere, natte maanden.

Augustus

In augustus neemt het aantal regenbuien iets af en breekt de zon vaker door. Dit is een perfect moment om een bezoek te brengen aan het River Gambia National Park, waar je nijlpaarden, krokodillen en talloze vogelsoorten kunt tegenkomen.

September

September is een maand met wisselvallig weer, maar dat betekent ook dat er minder toeristen zijn en je Gambia in alle rust kunt ervaren. Probeer je hand op de traditionele kunst van het batikken tijdens een workshop bij een lokale ambachtsman.

Oktober

Oktober markeert het einde van het regenseizoen en de terugkeer van de zon. Maak gebruik van de aangename temperaturen en ontdek het historische James Island, een belangrijk monument dat herinnert aan de slavenhandel in West-Afrika.

November

November luidt het begin van het droge seizoen en het hoogseizoen in. Geniet van de aangename temperaturen en de zonovergoten dagen terwijl je de bruisende steden en dorpen van Gambia verkent. Mis het Afrikadey! festival niet, een viering van de rijke cultuur en tradities van Gambia en andere Afrikaanse landen.

December

December is een feestelijke maand in Gambia, met aangenaam weer en tal van evenementen. Vier Kerstmis en Oud en Nieuw op het strand met een cocktail in je hand, terwijl je geniet van het gezelschap van de hartelijke en gastvrije Gambianen.