Beste reistijd Ghana

Klimaattabel

Jan.Feb.Mar.Apr.Mei.Jun.Jul.Aug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Gevoelstemperatuur42°
bloedheet
42°
bloedheet
43°
bloedheet
43°
bloedheet
44°
bloedheet
35°
heet
33°
heet
32°
heet
34°
heet
36°
heet
41°
bloedheet
39°
heet
Temperatuur32°
heet
33°
heet
32°
heet
32°
heet
32°
heet
29°
warm
28°
warm
27°
warm
28°
warm
29°
warm
31°
heet
32°
heet
Luchtvochtigheid74%70%77%78%81%85%86%91%92%88%80%66%
Regendroog
35 mm
weinig
65 mm
veel
210 mm
matig
110 mm
matig
90 mm
veel
190 mm
veel
165 mm
veel
210 mm
zeer veel
275 mm
veel
165 mm
weinig
70 mm
droog
15 mm
Zonkrachtzeer sterk
9 UV
zeer sterk
10 UV
sterk
7 UV
sterk
7 UV
sterk
8 UV
matig
6 UV
matig
6 UV
matig
6 UV
matig
6 UV
sterk
7 UV
sterk
8 UV
sterk
8 UV
Jan.Feb.Mar.Apr.Mei.Jun.Jul.Aug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Gevoelstemperatuur41°
bloedheet
41°
bloedheet
41°
bloedheet
40°
bloedheet
41°
bloedheet
35°
heet
32°
heet
33°
heet
33°
heet
35°
heet
37°
heet
40°
bloedheet
Temperatuur31°
heet
31°
heet
31°
heet
31°
heet
31°
heet
29°
warm
28°
warm
28°
warm
28°
warm
29°
warm
30°
heet
31°
heet
Luchtvochtigheid81%80%80%79%80%81%83%85%88%84%80%78%
Regendroog
20 mm
droog
35 mm
matig
75 mm
droog
30 mm
droog
35 mm
veel
195 mm
matig
100 mm
matig
105 mm
veel
220 mm
matig
110 mm
weinig
60 mm
droog
20 mm
Zonkrachtzeer sterk
9 UV
zeer sterk
9 UV
zeer sterk
9 UV
zeer sterk
9 UV
sterk
8 UV
sterk
7 UV
sterk
7 UV
sterk
7 UV
sterk
8 UV
sterk
8 UV
sterk
8 UV
sterk
8 UV

Betoverende landschappen, een rijke cultuur en een ongeëvenaarde gastvrijheid – Ghana heeft het allemaal! Dit West-Afrikaanse juweeltje is een verborgen schat die wacht om ontdekt te worden. Dompel jezelf onder in de levendige mix van tradities, proef de heerlijke lokale keuken en ontdek de vele natuurlijke wonderen die Ghana te bieden heeft. Akwaaba, oftewel: welkom in Ghana!

Wat is de beste tijd om Ghana te bezoeken?

Voor een onvergetelijke ervaring is de periode tussen november en maart de ideale tijd om Ghana te bezoeken. Tijdens deze maanden is het weer aangenaam en valt er relatief weinig regen, wat betekent dat je optimaal kunt genieten van alles wat het land te bieden heeft.

Het klimaat in Ghana kan grofweg worden onderverdeeld in twee zones: het zuiden met tropische regenwouden en een tropisch moessonklimaat, en het noorden met savannes en een tropisch savanneklimaat. Beide zones hebben hun eigen charme, dus het kiezen van de beste tijd om te gaan hangt af van je reisplannen en interesses. Langs de kust geniet je van zonovergoten stranden, terwijl het noorden je trakteert op uitgestrekte savannes en adembenemende natuurparken.

Seizoenen

Hoogseizoen

Het hoogseizoen in Ghana loopt van november tot en met maart, wanneer de temperaturen aangenaam zijn en de neerslag minimaal is. Dit is de beste tijd om de vele bezienswaardigheden en nationale parken te bezoeken, maar houd er rekening mee dat het tijdens deze periode drukker kan zijn bij populaire attracties.

Laagseizoen

Het laagseizoen in Ghana valt tussen april en oktober, wanneer het land twee regenseizoenen doormaakt. Hoewel het weer minder voorspelbaar is, biedt het laagseizoen enkele voordelen: minder toeristen en lagere prijzen voor accommodaties. Bovendien komt de natuur tot leven, met weelderig groene landschappen en een overvloed aan dieren in het wild.

Regenseizoen

Ghana kent twee regenseizoenen: het grote regenseizoen tussen april en juli en het kleine regenseizoen tussen september en oktober. Tijdens deze maanden kunnen zware regenbuien voorkomen, met name in het zuiden van het land. Hoewel reizen tijdens het regenseizoen enige uitdagingen met zich mee kan brengen, zoals modderige wegen en beperkte toegang tot sommige gebieden, biedt het ook unieke kansen om de rijke flora en fauna van het land te ervaren.

Harmattan

De harmattan, een droge en stoffige noordoostelijke wind, waait over Ghana tussen december en februari. Deze wind zorgt voor een drogere en koelere atmosfeer in het noorden van het land, waardoor het een ideale tijd is om de savannes en natuurparken te verkennen. Houd er echter rekening mee dat de luchtverontreiniging tijdens deze periode kan toenemen door de aanwezigheid van stofdeeltjes.

Ghana per maand

Januari

Begin je jaar met een knal door Ghana te bezoeken in januari! Geniet van zonnige dagen en aangename temperaturen terwijl je langs de kustlijn slentert of een bezoek brengt aan het levendige Accra. Houd er rekening mee dat de harmattan nog steeds aanwezig is, dus neem een sjaal of stofmasker mee om jezelf te beschermen tegen het stof.

Februari

Februari is een geweldige maand om Ghana te ontdekken, met heerlijk weer en een groot aantal culturele evenementen. Laat je meevoeren door de energieke ritmes van het Panafest, een festival dat de Afrikaanse diaspora viert, of bewonder de traditionele kunst en ambachten tijdens het Asantehene Akwasidae-festival in Kumasi.

Maart

Maart markeert het einde van het droge seizoen en is een uitstekende tijd om de rijke flora en fauna van Ghana te verkennen. Breng een bezoek aan het Kakum National Park, waar je het regenwoud van bovenaf kunt ervaren via een indrukwekkende canopy walkway. Vergeet ook niet het beroemde Ghanese onafhankelijkheidsfeest op 6 maart te vieren!

April

April luidt het begin van het grote regenseizoen in, wat betekent dat het landschap van Ghana tot leven komt met weelderig groen. Hoewel er meer regen valt, zijn de temperaturen nog steeds aangenaam en is er genoeg te zien en te doen. Bezoek de prachtige Wli-watervallen of neem deel aan het kleurrijke Aboakyer-festival in Winneba.

Mei

In mei blijft de regen vallen, maar laat dat je niet tegenhouden om Ghana te bezoeken. Verken de historische forten en kastelen langs de kust, zoals Cape Coast Castle en Elmina Castle, en leer meer over het verleden van Ghana als een centrum van de trans-Atlantische slavenhandel.

Juni

Juni markeert het hoogtepunt van het grote regenseizoen in Ghana, maar dat betekent niet dat er geen avonturen te beleven zijn. Maak een wandeling door het betoverende Ankasa-regenwoud, of spot olifanten, antilopen en buffels in het Mole National Park. Houd rekening met modderige wegen en pak een regenjas in, just in case!

Juli

Juli is de laatste maand van het grote regenseizoen, maar de regen begint langzaam af te nemen. Pak een paraplu in en geniet van een wandeling door de levendige markten van Kumasi, of bewonder de traditionele Ghanese architectuur in het pittoreske stadje Paga.

Augustus

In augustus maakt de regen plaats voor zonnige dagen en aangename temperaturen. Dit is het perfecte moment om de prachtige stranden van Ghana te verkennen, zoals Labadi Beach en Kokrobite Beach. Of maak een spannende boottocht op het grootste kunstmatige meer ter wereld: het Volta-meer.

September

September markeert de start van het kleine regenseizoen, maar laat dat je niet tegenhouden om van Ghana te genieten. Proef de heerlijke lokale keuken, zoals jollof rijst en fufu, of breng een bezoek aan het indrukwekkende Manhyia Palace, de koninklijke residentie van de Asantehene in Kumasi.

Oktober

Oktober is de laatste maand van het kleine regenseizoen, en het weer begint langzaam te verbeteren. Dit is een uitstekende tijd om een safari te maken in het Mole National Park, of om de fascinerende cultuur en tradities van de Dagomba-bevolking te ervaren tijdens het Damba-festival in het noorden van Ghana.

November

November luidt het begin van het droge seizoen in, waardoor het weer ideaal is om Ghana te bezoeken. Geniet van de aangename temperaturen en ontdek de bruisende hoofdstad Accra, met zijn moderne kunstgalerijen, traditionele markten en levendige muziekscene.

December

Sluit het jaar af met een bezoek aan Ghana in december, wanneer het land baadt in zonneschijn en de harmattan op zijn hoogtepunt is. Dit is een geweldige tijd om de vele nationale parken van Ghana te verkennen, zoals het Bui National Park, of om deel te nemen aan de feestelijke vieringen tijdens de kerstperiode.