Beste reistijd IJsland

Klimaattabel

Jan.Feb.Mar.Apr.Mei.Jun.Jul.Aug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Gevoelstemperatuur-4°
ijskoud
-1°
ijskoud

koud

koud

koud

koud
12°
koel
14°
koel
10°
koel

koud

ijskoud
-1°
ijskoud
Temperatuur
ijskoud

koud

koud

koud

koud
10°
koel
13°
koel
14°
koel
11°
koel

koud

koud

koud
Regenmatig
106 mm
matig
80 mm
matig
139 mm
matig
123 mm
matig
83 mm
matig
114 mm
matig
89 mm
matig
91 mm
veel
249 mm
matig
127 mm
veel
207 mm
matig
123 mm
Daglicht4
uur
7
uur
11
uur
9
uur
17
uur
20
uur
21
uur
18,5
uur
15
uur
11,5
uur
8
uur
6
uur
Zonkrachtgeen
0 UV
geen
0 UV
vrijwel geen
1 UV
vrijwel geen
2 UV
zwak
3 UV
zwak
3 UV
zwak
3 UV
zwak
3 UV
vrijwel geen
2 UV
vrijwel geen
1 UV
geen
0 UV
geen
0 UV

In de afgelopen jaren is IJsland een populaire reisbestemming geworden. Met haar indrukwekkende landschappen van oude gletsjers, sluimerende vulkanen en ruige fjorden heeft het eiland een plaatsje op de bucketlist van velen beland. Een enorm veelzijdige bestemming waar elk seizoen zijn eigen charmes heeft. Toch is het verstandig om vooraf na te denken over wat je wil gaan doen, omdat de tijd van het jaar bepalend kan zijn voor wat er beschikbaar is. De beroemde warmwaterbronnen van IJsland zijn het het hele jaar geopend, maar natuurlijke fenomenen zoals het noorderlicht en de middernachtzon kunnen het beste in bepaalde maanden bekeken worden.

Kleurvolle huisjes in Reykjavík
Foto: Tom Podmore

Wat is de beste tijd om IJsland te bezoeken?

De zomermaanden (juni tot augustus) zijn de beste tijd om IJsland te bezoeken, dankzij de warmere temperaturen en middernachtzon. Het tussenseizoen - eind mei, juni, eind augustus en begin september is goed als je andere toeristen wil ontwijken en ook de wintermaanden - februari, maart, september en oktober zijn uitstekende tijden om naar IJsland te reizen voor het noorderlicht of wintersport.

Wanneer kan je het noorderlicht zien?

Noorderlicht in IJsland
Foto: Jonatan Pie

De aurora borealis verlicht tijdens de herfst- en wintermaanden regelmatig het hemelgewelf, maar kan ook erg ongrijpbaar zijn afhankelijk van het weer en de bewolking. Om je kansen te optimaliseren het noorderlicht te zien plan je bezoek van half oktober tot maart, wanneer er lange nachten zijn. In heel IJsland, zelfs in Reykjavík, is er vrij weinig lichtvervuiling en het noorderlicht is dan ook over het hele eiland te zien. Websites zoals Auroraforecast.is helpen je het weer te tracken en voorspellen hoe groot de kans is om het noorderlicht te zien.

Wil je walvissen spotten?

De piekmaanden om walvissen te spotten zijn van april tot september wanneer verschillende soorten Cetacea vaak te zien zijn. In het noorden van IJsland heb je het meeste kans om prachtige zeeleven te zien zoals bultruggen, dwergvinvissen en dolfijnen, die van mei tot augustus de Atlantische Oceaan bevaren. De grootste dieren op het planeet, de blauwe vinvissen, passeren in de zomer en orka's komen in de eerste helft van het jaar samen langs het schiereiland Snaefellsnes. Naast de grote walvissen worden vaak witsnuitdolfijnen, bruinvissen en zeehonden gezien, en af en toe reuzenhaaien. Excursies om walvissen te spotten zijn overal op het eiland, maar zeldzamer in de winter. Wel heb je dan kans om de aurora borealis te zien en te genieten van het ruige winterse landschap.

IJsland per maand

Januari

Begin het jaar in een winterwonderland met besneeuwde landschappen en bevroren watervallen. Januari is een van de koudste maanden in IJsland, maar ook een uitstekende tijd om het noorderlicht te zien en te genieten van een ontspannen duik in de geothermische warmwaterbronnen.

Februari

Februari is de perfecte maand voor avonturiers die graag het ijskoude landschap willen verkennen. Ga op een sneeuwscooter- of hondensleetocht en verken gletsjers en ijsgrotten. De winterdagen zijn kort, maar bieden nog steeds genoeg mogelijkheden om het noorderlicht te spotten.

Maart

In maart beginnen de dagen te lengen en wordt het langzaam warmer. Dit is een ideale tijd om de Golden Circle-route te rijden, waar je enkele van de meest iconische bezienswaardigheden van IJsland kunt bewonderen, zoals de Thingvellir, Geysir en Gullfoss.

April

April markeert de overgang naar de lente en een periode van meer zonneschijn. Dit is een uitstekende tijd om te genieten van de ontwakende natuur en het broedseizoen van vogels, zoals de schattige papegaaiduikers die langs de kust nestelen.

Mei

Mei is een fantastische maand om IJsland te bezoeken, met langere dagen en aangenamere temperaturen. De groene landschappen en bloeiende flora komen tot leven, en je kunt genieten van wandeltochten en roadtrips zonder de drukte van het hoogseizoen.

Juni

Juni is een van de meest populaire maanden om IJsland te bezoeken, dankzij de zogenaamde “midzomernachtzon” die bijna 24 uur daglicht biedt. Profiteer van de lange dagen om de vele bezienswaardigheden van IJsland te verkennen, zoals het indrukwekkende vulkanische landschap en de adembenemende fjorden.

Juli

De zomer is op zijn hoogtepunt en de temperaturen zijn relatief mild, waardoor dit een populaire tijd is om IJsland te bezoeken. Geniet van het verkennen van de prachtige landschappen, het spotten van wilde dieren en het deelnemen aan buitenactiviteiten zoals paardrijden, wandelen en kajakken.

Augustus

Wanneer augustus aanbreekt, wordt het langzaam koeler, maar de dagen zijn nog steeds lang en gevuld met avontuur. Dit is een uitstekende tijd om walvissen en dolfijnen te spotten langs de kust van IJsland, of om deel te nemen aan een gletsjerwandeling voor een onvergetelijke ervaring.

September

Een kleurrijke maand vol met de pracht van de herfst, waarin je kunt genieten van het betoverende landschap van IJsland. Terwijl de temperaturen beginnen te dalen, neemt de kans op het zien van het noorderlicht weer toe. De toeristische drukte neemt af, waardoor je meer rust en ruimte hebt om het land te verkennen.

Oktober

Terwijl de winter langzaam zijn intrede doet, worden de dagen korter en beginnen de temperaturen te dalen. Toch is oktober een geweldige tijd om IJsland te bezoeken, aangezien de herfstkleuren nog steeds zichtbaar zijn en je kunt genieten van de warme, geothermische baden onder de heldere sterrenhemel.

November

De winterse kou en duisternis nemen toe, wat betekent dat de kans om het noorderlicht te zien groter wordt. Bereid je voor op winterse omstandigheden en kleed je warm aan om te genieten van sprookjesachtige besneeuwde landschappen en bevroren watervallen.

December

Rond de feestdagen biedt IJsland een magische ervaring met besneeuwde landschappen en gezellige, sfeervolle steden. Ontdek de kerstmarkten, proef de lokale delicatessen en vier Oud en Nieuw met spectaculair vuurwerk en traditionele feesten.

Wat is het tijdsverschil met IJsland?

In Nederland hebben we van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober zomertijd. Dan is het op IJsland 2 uur vroeger dan in Nederland, anders is het maar één uur eerder dan in Nederland.