Beste reistijd Madagaskar

Klimaattabel

Jan.Feb.Mar.Apr.Mei.Jun.Jul.Aug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Gevoelstemperatuur29°
warm
25°
warm
24°
warm
23°
warm
22°
mild
21°
mild
19°
mild
21°
mild
21°
mild
24°
warm
29°
warm
25°
warm
Temperatuur26°
warm
25°
warm
24°
warm
23°
warm
22°
mild
20°
mild
19°
mild
20°
mild
21°
mild
24°
warm
27°
warm
25°
warm
Luchtvochtigheid85%90%89%85%76%73%71%67%67%63%64%72%
Regenveel
195 mm
veel
245 mm
veel
170 mm
weinig
48 mm
droog
10 mm
droog
25 mm
droog
3 mm
droog
3 mm
droog
12 mm
droog
16 mm
matig
108 mm
veel
190 mm
Zonkrachtzeer sterk
11 UV
zeer sterk
9 UV
zeer sterk
9 UV
sterk
7 UV
sterk
7 UV
matig
6 UV
matig
6 UV
sterk
8 UV
zeer sterk
10 UV
zeer sterk
11 UV
zeer sterk
11 UV
zeer sterk
10 UV

Betreed een wereld waar de natuur haar eigen sprookje heeft geschreven. Madagaskar, het eiland van duizelingwekkende biodiversiteit en adembenemende landschappen, nodigt je uit voor een onvergetelijke ervaring. Laat je verleiden door de betoverende lemuren, exotische flora en fascinerende cultuur. Pak je koffers en bereid je voor op een avontuur dat je altijd zal bijblijven.

Wat is de beste tijd om Madagaskar te bezoeken?

Tussen april en december ontvouwt Madagaskar zich als een paradijs voor reizigers. De temperaturen zijn aangenaam en de regenval minimaal. Natuurlijk hangt de ideale tijd ook af van je specifieke reisplannen en interesses.

Madagaskar kent een tropisch klimaat, wat betekent dat het eiland het hele jaar door warm en vochtig is. In het oosten heerst een meer vochtig klimaat, terwijl het westen en zuiden droger zijn. Afhankelijk van de regio kun je verrast worden door spectaculaire landschappen, variërend van weelderige regenwouden tot uitgestrekte savannes. Houd dus rekening met deze diversiteit en plan je reis zorgvuldig.

Madagaskar
Madagaskar - Het rode eiland (Foto: Frederik Schalkwijk)

Seizoenen

Hoogseizoen

Het hoogseizoen in Madagaskar loopt van juni tot augustus. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen mild en het weer aangenaam. Het is een populaire tijd voor reizigers om het eiland te verkennen, dus verwacht meer toeristen en hogere prijzen. De walvismigratie langs de oostkust is een grote trekpleister, evenals het aangename weer in de Centrale Hooglanden.

Laagseizoen

Het laagseizoen valt tussen december en maart. Madagaskar krijgt tijdens deze maanden te maken met zwaardere regenval, vooral in het noorden en oosten. Hoewel je misschien minder ideale weersomstandigheden tegenkomt, zijn er ook voordelen aan het reizen in het laagseizoen, zoals lagere prijzen en minder drukte. Daarnaast is het een geweldige tijd om de groene landschappen en watervallen in hun volle glorie te aanschouwen.

Tussenseizoen

April, mei, september en oktober zijn de tussenseizoenen in Madagaskar. Deze maanden combineren het beste van beide seizoenen, met aangenaam weer en minder drukte. Het is de ideale periode om de fauna en flora van het eiland in alle rust te ontdekken en te genieten van een meer authentieke ervaring.

Madagaskar per maand

Januari

Als het nieuwe jaar begint, staat Madagaskar in het teken van het regenseizoen. Terwijl sommige regio's meer regen zien dan andere, is het over het algemeen een vochtige maand. Toch zijn de groene landschappen op hun weelderigst, wat zorgt voor een spectaculair uitzicht. Ook zijn er tal van culturele evenementen in januari, zoals de Malagasi Onafhankelijkheidsdag op de 26e.

Februari

De regen houdt ook in februari aan, maar laat dat je niet ontmoedigen. Tussen de buien door biedt deze maand enkele van de beste surfmogelijkheden aan de oostkust. Het weer is warm en vochtig, dus zorg voor lichte kleding en een regenjas.

Maart

Hoewel maart nog steeds tot het regenseizoen behoort, beginnen de regenbuien geleidelijk af te nemen. De temperaturen zijn nog steeds warm en vochtig, wat perfect is voor strandliefhebbers. Bezoek het kleurrijke carnaval in Diego Suarez om de lokale cultuur op te snuiven.

April

April markeert het begin van het droge seizoen. Het weer is over het algemeen zonnig en aangenaam, en de flora staat volop in bloei. Een ideale tijd om de prachtige nationale parken te bezoeken, zoals het Andasibe-Mantadia National Park, waar je indri's kunt spotten.

Mei

In mei zorgt het droge weer voor uitstekende wandel- en trektochten. Het is een ideale periode om de Centrale Hooglanden te verkennen en te genieten van de unieke biodiversiteit van Madagaskar. De temperaturen zijn aangenaam en de avonden kunnen wat koeler zijn.

Juni

De maand juni markeert het begin van het hoogseizoen. Geniet van aangename temperaturen en zonnige dagen terwijl je het eiland verkent. Een hoogtepunt in juni is de walvismigratie aan de oostkust, waar je de majestueuze bultruggen kunt observeren.

Juli

Juli is een populaire maand om Madagaskar te bezoeken vanwege het milde weer en de vele festiviteiten. Mis het Fisemana Festival in Antsirabe niet, waar de lokale bevolking hun culturele erfgoed viert. Vergeet ook niet de walvissen te spotten, want ze zijn nog steeds aanwezig langs de oostkust.

Augustus

In augustus blijft het weer aangenaam en droog. Geniet van de zon en verken de unieke flora en fauna van het eiland. Het Hira Gasy Festival, een traditioneel Malagasi muziek- en theaterevenement, vindt plaats in augustus, wat zorgt voor een levendige en authentieke ervaring.

September

September is een perfecte maand voor natuurliefhebbers. Het droge seizoen biedt uitstekende omstandigheden om het eiland te verkennen en te genieten van de vele buitenactiviteiten. Mis het Madajazzcar Festival in Antananarivo niet, een internationaal jazzfestival dat muziekliefhebbers uit de hele wereld aantrekt.

Oktober

Als je op zoek bent naar warmere temperaturen en kleurrijke landschappen, dan is oktober de maand voor jou. Bezoek het Andringitra-gebergte voor uitdagende trektochten en adembenemende uitzichten. Oktober markeert ook het einde van het walvisseizoen, dus grijp je laatste kans om deze majestueuze dieren te aanschouwen.

November

In november begint het regenseizoen langzaam terug te keren. Hoewel er af en toe een bui kan vallen, biedt deze maand nog steeds veel zonneschijn en warme temperaturen. Maak een uitstapje naar het Tsingy de Bemaraha National Park om de unieke kalkstenen formaties te bewonderen.

December

December is een maand van contrasten. Terwijl het regenseizoen in sommige delen van het eiland in volle gang is, kun je aan de westkust nog steeds genieten van zonnige dagen en warme temperaturen. De feestelijke sfeer tijdens de kerstperiode zorgt voor een extra vleugje magie in deze betoverende bestemming.