Beste reistijd Madeira

Klimaattabel

Jan.Feb.Mar.Apr.Mei.Jun.Jul.Aug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Gevoelstemperatuur17°
mild
18°
mild
17°
mild
19°
mild
21°
mild
21°
mild
23°
warm
24°
warm
24°
warm
23°
warm
21°
mild
19°
mild
Temperatuur17°
mild
18°
mild
17°
mild
19°
mild
21°
mild
21°
mild
23°
warm
24°
warm
24°
warm
23°
warm
20°
mild
19°
mild
Luchtvochtigheid63%63%64%65%67%66%68%68%65%65%62%63%
Regenmatig
140 mm
weinig
60 mm
weinig
60 mm
droog
25 mm
droog
9 mm
droog
12 mm
droog
2 mm
droog
8 mm
droog
15 mm
droog
7 mm
droog
39 mm
matig
128 mm
Zonkrachtzwak
3 UV
matig
4 UV
matig
6 UV
sterk
7 UV
sterk
8 UV
sterk
8 UV
zeer sterk
10 UV
zeer sterk
9 UV
sterk
7 UV
matig
6 UV
matig
4 UV
zwak
3 UV

Betreed een sprookjesachtig eiland waar de natuur de hoofdrol speelt. Madeira, het eiland van de eeuwige lente, nodigt je uit om te verdwalen in zijn betoverende tuinen, dramatische landschappen en bruisende levadas. Het is een bestemming waar avontuur en ontspanning samenkomen, een plek die je hart sneller doet kloppen.

Wat is de beste tijd om Madeira te bezoeken?

Als het eiland van de eeuwige lente heeft Madeira het hele jaar door aangename temperaturen en een mild klimaat. Toch heeft elk seizoen zijn eigen charme en karakter.

Ponta de São Lourenço, Madeira, Portugal
Ponta de São Lourenço kliffen (Foto: Tim Roosjen)

Seizoenen

In plaats van traditionele hoog- en laagseizoenen heeft Madeira het hele jaar door aantrekkingskracht. Ontdek wat elk seizoen uniek maakt en plan je bezoek op basis van je interesses en voorkeuren.

Lente (maart – mei)

De lente is een betoverende tijd om Madeira te bezoeken. Het eiland ontwaakt uit zijn winterslaap en komt tot leven met een explosie van kleur en geur. Bloemenfestivals zijn in deze tijd van het jaar een hoogtepunt, met als kers op de taart het wereldberoemde Festa da Flor in april.

Zomer (juni – augustus)

In de zomer geniet je van warme, zonnige dagen en een verfrissende zeebries. Dit is een perfecte tijd om te ontspannen op de stranden, te zwemmen in de kristalheldere wateren en te genieten van de adembenemende zonsondergangen. Vergeet niet om het Atlantische Festival bij te wonen, een spektakel van muziek en vuurwerk dat elke zaterdagavond in juni plaatsvindt.

Herfst (september – november)

De herfst brengt mildere temperaturen en een overvloed aan vers fruit en lokale producten. Dit is een ideale periode om de vele wandelpaden en levadas te verkennen, de kleurrijke herfsttinten in de laurierbossen te bewonderen en te proeven van de heerlijke lokale specialiteiten tijdens de wijn- en kastanjefestivals.

Winter (december – februari)

Hoewel de winter iets koeler is, blijft Madeira een aangename bestemming met milde temperaturen en een groen, weelderig landschap. De wintermaanden zijn perfect om te genieten van de warme gastvrijheid van de lokale bevolking, de charmante kerstmarkten te bezoeken en deel te nemen aan de spectaculaire oudejaarsavondvieringen.

Madeira per maand

Januari

Begin het jaar met een knal in Madeira, waar spectaculaire vuurwerkshows de hemel verlichten tijdens de nieuwjaarsvieringen. Geniet van de koele, maar aangename temperaturen en ontdek de laurierbossen en watervallen tijdens een wandeling langs de levadas.

Februari

Februari staat in het teken van carnaval op Madeira, met kleurrijke parades, uitbundige kostuums en levendige muziek. Profiteer van het mildere weer om de grillige rotsformaties langs de kust te verkennen en de lokale specialiteit poncha te proeven.

Maart

De lente is in aantocht en de natuur ontwaakt in maart. Dit is een uitstekende tijd om de terrasvormige tuinen van Funchal te bezoeken, waar je een overvloed aan kleurrijke bloemen en tropische planten zult vinden.

Madeira, Portugal
Zeezicht in Madeira (Foto: Jan Tokarczyk)

April

April staat in bloei op Madeira. Het hoogtepunt van de maand is het Festa da Flor, het bloemenfestival, waar je kunt genieten van prachtige bloemendecoraties, traditionele dansvoorstellingen en een spectaculaire bloemenparade.

Mei

Mei biedt ideale omstandigheden om te wandelen langs de levadas en de weelderige groene landschappen van Madeira te verkennen. Proef de lokale lekkernijen tijdens het Madeira Wine Festival en vier de rijke wijntraditie van het eiland.

Juni

Juni is het begin van de zomer en een geweldige tijd om te genieten van de zon en de zee. Bezoek het Atlantische Festival, een viering van muziek en vuurwerk dat elke zaterdagavond in juni plaatsvindt, en geniet van de levendige sfeer op het eiland.

Juli

In juli schijnt de zon volop op Madeira, wat zorgt voor perfecte dagen om te ontspannen op het strand of bij het zwembad. Wandel door de kleurrijke markt Mercado dos Lavradores in Funchal en proef verse, exotische vruchten.

Augustus

Augustus is de warmste maand op Madeira, met heerlijke zomertemperaturen en een verkoelende zeebries. Grijp deze kans om te snorkelen of duiken in de kristalheldere wateren en ontdek de fascinerende onderwaterwereld van het eiland.

September

De zomer loopt op zijn einde, maar september biedt nog steeds aangename temperaturen en zonneschijn. Dit is een ideale tijd om de vele wandelpaden en levadas te verkennen, de kleurrijke herfsttinten in de laurierbossen te bewonderen en te genieten van de rustigere sfeer op het eiland.

Oktober

Oktober brengt mildere temperaturen en een overvloed aan vers fruit en lokale producten. Proef de heerlijke Madeira-wijn en bezoek het wijnfestival om meer te leren over de rijke wijntraditie van het eiland. Vergeet niet om ook het kastanjefestival bij te wonen en te genieten van de unieke sfeer.

November

In november begint het regenseizoen op Madeira, maar het eiland blijft groen en weelderig. Profiteer van de koelere temperaturen om de watervallen en levadas te verkennen en geniet van de warme gastvrijheid van de lokale bevolking.

December

December is de perfecte maand om de kerstsfeer op Madeira te ervaren. Bezoek de charmante kerstmarkten, bewonder de prachtige kerstverlichting en vier de feestdagen in stijl met traditionele lekkernijen en warme dranken.