Beste reistijd Mongolië

Klimaattabel

Jan.Feb.Mar.Apr.Mei.Jun.Jul.Aug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Gevoelstemperatuur-17°
ijskoud
-9°
ijskoud

koud

koud
10°
koel
20°
mild
22°
mild
21°
mild
15°
koel

koud
-5°
ijskoud
-12°
ijskoud
Temperatuur-17°
ijskoud
-9°
ijskoud

koud

koud
11°
koel
20°
mild
22°
mild
20°
mild
15°
koel

koud
-4°
ijskoud
-12°
ijskoud
Luchtvochtigheid57%58%49%51%55%64%71%70%65%53%56%57%
Regendroog
9 mm
droog
6 mm
droog
10 mm
droog
38 mm
weinig
48 mm
matig
75 mm
weinig
57 mm
weinig
66 mm
weinig
73 mm
droog
19 mm
droog
12 mm
droog
2 mm
Zonkrachtvrijwel geen
1 UV
vrijwel geen
2 UV
zwak
3 UV
matig
4 UV
matig
5 UV
matig
5 UV
matig
6 UV
matig
5 UV
matig
4 UV
zwak
3 UV
vrijwel geen
1 UV
vrijwel geen
1 UV

Mongolië, een land waar eindeloze steppen, grillige bergen en adembenemende woestijnen elkaar ontmoeten. Een plek waar nomaden al eeuwenlang hun tradities in ere houden en de geest van Dzjengis Khan nog altijd voelbaar is. Ontdek een wereld vol ongerepte natuur, avontuur en betoverende gastvrijheid die je ziel zal raken. Verlies jezelf in de uitgestrekte wildernis van Mongolië en ervaar een onvergetelijke reis door een land dat tijd en ruimte lijkt te trotseren.

Wat is de beste tijd om Mongolië te bezoeken?

De maanden tussen juni en augustus zijn ideaal om Mongolië te ontdekken. Gedurende deze zomerperiode geniet je van aangename temperaturen en lange, zonnige dagen die perfect zijn om de veelzijdige landschappen te verkennen.

Mongolië kent een landklimaat met warme zomers en ijzige winters. De Gobiwoestijn in het zuiden zorgt voor extreme temperatuurschommelingen, terwijl het noorden een koeler en vochtiger klimaat heeft. Dankzij de lage luchtvochtigheid en de heldere hemel zijn de nachten vaak gevuld met een adembenemende sterrenhemel, een waar spektakel voor het oog.

Altajgebergte, Mongolië
Altajgebergte (Foto: Gabiden Bolatbek)

Seizoenen

Hoogseizoen

Het hoogseizoen in Mongolië loopt van juni tot augustus. Deze zomermaanden bieden warme dagen en relatief milde nachten, ideaal voor het verkennen van het land. Dit is ook de tijd van het Naadam Festival, een traditioneel evenement dat bestaat uit sportwedstrijden zoals worstelen, boogschieten en paardenraces. Houd er rekening mee dat het tijdens deze periode drukker kan zijn en de prijzen hoger liggen.

Laagseizoen

Het laagseizoen in Mongolië valt tussen november en februari, wanneer de winter zijn intrede doet en het land bedekt wordt met sneeuw. Hoewel de temperaturen extreem laag kunnen zijn, biedt de winter een unieke kans om traditionele evenementen zoals het Tsagaan Sar (Nieuwjaarsfestival) en het Duizend Kameel Festival bij te wonen.

Tussenseizoen

De lente (maart tot mei) en de herfst (september tot oktober) vormen het tussenseizoen in Mongolië. Tijdens deze maanden geniet je van mildere temperaturen en minder toeristen. De herfst is een bijzonder schilderachtige periode, met gouden landschappen en heldere, blauwe luchten. In de lente kunnen zandstormen in de Gobiwoestijn voorkomen, maar dit seizoen biedt ook de mogelijkheid om pasgeboren dieren en migrerende vogels te spotten.

Mongolië per maand

Januari

Stoere avonturiers trotseren de extreme kou van een Mongoolse winter. Geniet van de betoverende ijssculpturen en het verfrissende ijsfestival in Khövsgöl.

Februari

Vier Tsagaan Sar, het Mongoolse Nieuwjaar, en ontdek de rijke tradities van dit eeuwenoude feest. Vergeet niet een warme jas mee te nemen, want de temperaturen kunnen flink dalen.

Maart

De lente ontwaakt langzaam in Mongolië. Het is een perfecte tijd om migrerende vogels en pasgeboren dieren te spotten. Houd wel rekening met mogelijke zandstormen in de Gobiwoestijn.

April

In april kleurt Mongolië groen en komt de flora tot leven. Trek eropuit om de ontluikende natuur te bewonderen en geniet van de frisse lentelucht.

Mei

Mei is de ideale maand voor natuurliefhebbers: het landschap is in volle bloei en je kunt genieten van de ontluikende bloemen en het zachte lenteweer.

Juni

De zomer begint en de temperaturen stijgen. Bezoek het Gobi Gurvansaikhan National Park en ervaar de unieke schoonheid van de Gobiwoestijn in al haar glorie.

Zonsopgang boven de yurts
Zonsopgang boven de yurts (Foto: Vince Gx)

Juli

In juli staat Mongolië in het teken van het Naadam Festival, een spectaculaire viering van traditionele sporten en cultuur. Mis het niet en maak deel uit van de lokale festiviteiten!

Augustus

Augustus is een geweldige tijd om het Altai Tavan Bogd National Park te bezoeken en te genieten van de indrukwekkende bergen, kristalheldere meren en eeuwenoude rotstekeningen.

September

De herfst begint en de Mongoolse landschappen kleuren goudgeel. Trek eropuit om te genieten van de adembenemende vergezichten en maak prachtige foto's van de veranderende seizoenen.

Oktober

Oktober is de ideale tijd voor een trektocht door de uitgestrekte steppen en het ruige berglandschap. Geniet van de relatief milde temperaturen en de kleurrijke herfsttaferelen.

November

De winter komt eraan en Mongolië bereidt zich voor op de koude maanden. Bezoek het Duizend Kameel Festival en aanschouw de spectaculaire kameelraces en -worstelen in de Gobiwoestijn.

December

December is een magische tijd in Mongolië, met besneeuwde landschappen en een gezellige sfeer. Warm je op bij een knisperend kampvuur en geniet van een warme kop suutei tsai (traditionele Mongoolse melkthee).