Beste reistijd Namibië

Klimaattabel

Jan.Feb.Mar.Apr.Mei.Jun.Jul.Aug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Gevoelstemperatuur28°
warm
28°
warm
27°
warm
25°
warm
22°
mild
20°
mild
20°
mild
22°
mild
25°
warm
25°
warm
26°
warm
26°
warm
Temperatuur26°
warm
27°
warm
26°
warm
25°
warm
22°
mild
20°
mild
19°
mild
22°
mild
27°
warm
27°
warm
29°
warm
28°
warm
Luchtvochtigheid76%49%51%41%35%34%28%22%16%16%15%22%
Regenzeer veel
288 mm
droog
43 mm
weinig
62 mm
droog
7 mm
droog
5 mm
droog
1 mm
droog
0 mm
droog
0 mm
droog
0 mm
droog
14 mm
droog
8 mm
droog
11 mm
Zonkrachtzeer sterk
9 UV
zeer sterk
12 UV
zeer sterk
10 UV
zeer sterk
9 UV
sterk
7 UV
matig
6 UV
matig
6 UV
sterk
8 UV
zeer sterk
10 UV
zeer sterk
12 UV
zeer sterk
13 UV
zeer sterk
13 UV

Ontsnap aan de alledaagse sleur en dompel je onder in een wereld van adembenemende landschappen en eindeloze avonturen in Namibië. Dit juweeltje in het zuiden van Afrika biedt een onvergetelijke ervaring met zijn unieke mix van woestijnen, wilde dieren en levendige cultuur. Laat je betoveren door de surrealistische schoonheid van de Sossusvlei-duinen, ga op safari in het wereldberoemde Etosha National Park en ontdek de eeuwenoude tradities van de Himba-bevolking. Namibië heeft het allemaal, en wacht geduldig om door jou ontdekt te worden.

Wat is de beste tijd om Namibië te bezoeken?

De periode van mei tot oktober staat bekend als de ideale tijd om Namibië te bezoeken. Gedurende deze maanden is het weer koeler en droger, wat perfect is voor het verkennen van de indrukwekkende landschappen en het spotten van wilde dieren. Om je reis nog aangenamer te maken, valt dit samen met het laagseizoen, wat betekent dat je minder toeristen tegenkomt en meer ruimte hebt om te genieten van al het moois dat Namibië te bieden heeft.

De klimaatomstandigheden in Namibië zijn sterk afhankelijk van het specifieke gebied dat je bezoekt. Het land kent een semi-aride klimaat, gekenmerkt door hete zomers en relatief milde winters. In het noorden en langs de kust, waar de Kalahari- en Namibwoestijnen elkaar ontmoeten, ervaar je een grotere temperatuurschommeling en meer neerslag. In het zuiden en het binnenland zijn de temperaturen gematigder en de lucht droger. Houd bij het plannen van je reis naar Namibië rekening met deze regionale verschillen.

De Sossusvlei in Namib-Naukluft National Park in Namibië
Sossusvlei in Hardap, Namibië (Foto: Arne Smith)

Seizoenen

Hoogseizoen

Het hoogseizoen in Namibië loopt van juli tot oktober. Tijdens deze periode zijn de temperaturen aangenaam en is het droog, waardoor het ideaal is om te genieten van de adembenemende landschappen en de rijke biodiversiteit. Echter, wees voorbereid op meer toeristen en hogere prijzen voor accommodaties en rondleidingen.

Laagseizoen

Het laagseizoen valt tussen november en april. Dit is de tijd van het jaar waarin je kunt profiteren van lagere prijzen en minder drukte. Houd er echter rekening mee dat het in deze maanden warmer is en dat er meer regen valt, met name tussen januari en maart. Dit kan het reizen in sommige delen van het land bemoeilijken, maar biedt ook de kans om de woestijn in bloei te zien en de dierenwereld te observeren tijdens het broedseizoen.

Groene seizoen

Het groene seizoen, dat loopt van januari tot maart, is een bijzondere tijd om Namibië te bezoeken. Hoewel het een relatief natte periode is, zorgt de regen voor een verfrissende verandering in het landschap. De woestijn komt tot leven met kleurrijke bloemen en jonge dieren, en de lucht is helder en fris. De prijzen zijn lager en er zijn minder bezoekers, waardoor het een ideale tijd is om de ongerepte schoonheid van Namibië te ervaren zonder de drukte.

Namibië per maand

Januari

De zomerzon schijnt fel in januari, met temperaturen die oplopen tot 40°C. Hoewel het misschien niet de ideale tijd is om de woestijn te verkennen, biedt het groene seizoen een kans om unieke flora en fauna te bewonderen. Geniet van de bloeiende woestijn en spot pasgeboren dieren tijdens dit bijzondere seizoen.

Februari

Februari is de warmste en natste maand in Namibië. Trotseer de hitte en de regenbuien, en je wordt beloond met een levendig landschap vol kleur en leven. Het is ook een uitstekende tijd om vogels te spotten, omdat veel trekvogels naar Namibië komen om te broeden.

Maart

In maart neemt de regenval langzaam af en wordt het land droger. Dit is een mooie tijd om de spectaculaire Fish River Canyon te bezoeken, een van de grootste kloven ter wereld. Maak een wandeling langs de rand en geniet van het adembenemende uitzicht op het ruige landschap.

April

April is een overgangsmaand met mildere temperaturen en minder regen. Dit is de perfecte tijd om een roadtrip te maken langs de Skeleton Coast, een van de meest afgelegen en ongerepte kustlijnen ter wereld, bezaaid met scheepswrakken en ongerepte stranden.

Mei

De lucht in mei is fris en helder, en het is het begin van het droge seizoen. Grijp deze kans om de zandduinen van Sossusvlei te verkennen. Klim naar de top van de hoogste duinen en geniet van een onvergetelijke zonsopkomst of -ondergang over het surrealistische landschap.

Juni

Juni is een ideale maand voor safari's in Namibië, vooral in het Etosha National Park. Profiteer van de droge omstandigheden en spot een overvloed aan wilde dieren die zich verzamelen rond waterbronnen, waaronder olifanten, leeuwen, neushoorns en giraffen.

Juli

Juli is een populaire maand om Namibië te bezoeken vanwege de aangename temperaturen en het droge weer. Het is een uitstekende tijd om de Caprivi Strip te verkennen, een smalle strook land rijk aan water en wildleven. Bewonder de prachtige Okavango-rivier en spot krokodillen, nijlpaarden en talloze vogelsoorten.

Augustus

In augustus geniet je van heldere, zonnige dagen en koele nachten. Dit is de perfecte tijd om de fascinerende cultuur van Namibië te ontdekken, zoals de traditionele Himba-gemeenschappen. Bezoek hun dorpen en leer meer over hun eeuwenoude tradities en levensstijl.

September

September markeert het begin van de lente in Namibië, met warmere temperaturen en het ontwaken van de natuur. Het is een ideale tijd om de kustplaats Swakopmund te bezoeken, waar je kunt genieten van een mix van Duitse koloniale architectuur, avontuurlijke activiteiten en een verfrissend zeebriesje.

Oktober

De temperaturen stijgen in oktober, maar het is nog steeds een uitstekende tijd om wilde dieren te spotten. Maak een tocht naar de Waterberg Plateau, een dramatisch rotsachtig plateau dat een toevluchtsoord biedt voor bedreigde diersoorten zoals de zwarte neushoorn en de sabelantilope.

November

November is een tijd van verandering in Namibië, met de eerste zomerregens die het landschap transformeren. Hoewel sommige gebieden moeilijker te bereiken zijn door de regen, biedt het een unieke kans om de ongrijpbare woestijnolifanten te zien die zich aanpassen aan de veranderende omstandigheden.

December

December is een warme en feestelijke maand in Namibië, met het hele land dat zich opmaakt voor de kerst- en zomervakantie. Geniet van het bruisende stadsleven in de hoofdstad Windhoek en sluit je aan bij de lokale bevolking voor feestelijke vieringen en ontspanning in de zon.