Beste reistijd Oeganda

Klimaattabel

Jan.Feb.Mar.Apr.Mei.Jun.Jul.Aug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Gevoelstemperatuur25°
warm
30°
heet
29°
warm
24°
warm
24°
warm
25°
warm
24°
warm
25°
warm
24°
warm
25°
warm
28°
warm
25°
warm
Temperatuur25°
warm
27°
warm
26°
warm
24°
warm
24°
warm
25°
warm
24°
warm
25°
warm
24°
warm
25°
warm
26°
warm
25°
warm
Luchtvochtigheid82%77%78%88%89%78%71%75%82%83%78%82%
Regenveel
210 mm
weinig
70 mm
matig
120 mm
zeer veel
275 mm
veel
175 mm
matig
80 mm
matig
80 mm
matig
100 mm
veel
170 mm
veel
145 mm
matig
140 mm
veel
165 mm
Zonkrachtsterk
8 UV
sterk
8 UV
sterk
8 UV
matig
6 UV
sterk
7 UV
sterk
7 UV
sterk
7 UV
sterk
8 UV
sterk
8 UV
sterk
7 UV
sterk
7 UV
sterk
7 UV

Betoverende landschappen, een overvloed aan wilde dieren en een rijke culturele geschiedenis – Oeganda is de onontdekte parel van Afrika, klaar om je hart te veroveren. Deze bestemming biedt je een unieke kans om oog in oog te staan met berggorilla's, over uitgestrekte savannes te trekken en je te laten meeslepen door de warme gastvrijheid van de lokale bevolking. Oeganda, het land waar je onvergetelijke herinneringen maakt.

Wat is de beste tijd om Oeganda te bezoeken?

Voor een optimale Oeganda-ervaring zijn de droge maanden van juni tot en met augustus en december tot en met februari perfect. In deze periodes is het weer aangenaam en de wegen beter begaanbaar, waardoor je optimaal kunt genieten van de adembenemende natuur en het spotten van dieren in hun natuurlijke habitat.

Het klimaat in Oeganda varieert van tropisch tot gematigd, dankzij de hoogteverschillen in het land. Het land is gezegend met een mild klimaat, met temperaturen die zelden boven de 29°C uitkomen. Oeganda kent twee regenseizoenen: van maart tot mei en van september tot november. Maar laat je niet afschrikken door een beetje regen – zelfs tijdens deze periodes biedt Oeganda onvergetelijke ervaringen.

Safari voertuigen in een veld in Murchison Falls National Park, Uganda
Safari in het gouden veld van Murchison Falls – Foto: Clinton Mwebaze

Seizoenen

Hoogseizoen

Het hoogseizoen in Oeganda valt samen met de droge maanden, van juni tot en met augustus en december tot en met februari. Dit is de ideale tijd om dieren te spotten en te genieten van de prachtige landschappen. De nationale parken zijn in deze periode drukker en de prijzen liggen hoger, maar de ervaringen die je opdoet, zijn onbetaalbaar.

Laagseizoen

Het laagseizoen in Oeganda omvat de regenachtige maanden van maart tot mei en september tot november. Hoewel je tijdens deze periodes regen kunt verwachten, heeft het laagseizoen ook zijn voordelen. De natuur is op zijn groenst, watervallen zijn spectaculair en er zijn minder toeristen, waardoor je meer ruimte hebt om het land in alle rust te verkennen. Bovendien zijn de prijzen in het laagseizoen vaak lager.

Regenseizoen

Oeganda kent twee regenseizoenen, het eerste van maart tot mei en het tweede van september tot november. Tijdens deze maanden zijn de wegen soms moeilijker begaanbaar en kunnen sommige activiteiten, zoals gorillatrekking, uitdagender zijn. Echter, met de juiste voorbereiding en flexibiliteit, kunnen reizigers nog steeds genieten van een onvergetelijke reis naar Oeganda tijdens het regenseizoen.

Oeganda per maand

Januari

Begin het jaar met een knaller en bezoek Oeganda in januari. De zon schijnt volop en de dieren zijn actief in de nationale parken. Vergeet niet om een kijkje te nemen bij de bronnen van de Nijl en het bruisende nachtleven van Kampala te verkennen.

Dronefoto van heuvels en bomen bij Lake Bunyonyi, Uganda
Het betoverende landschap rondom Lake Bunyonyi

Februari

Februari is een ideale maand om Oeganda te ontdekken. De droge periode zorgt voor uitstekende omstandigheden om dieren te spotten. Plan je bezoek aan het Ziwa Rhino Sanctuary, waar je de kans krijgt om neushoorns van dichtbij te bewonderen.

Maart

In maart breekt het regenseizoen aan, maar laat dat je niet tegenhouden. Oeganda is op zijn groenst en de watervallen, zoals de Murchison Falls, zijn op hun spectaculairst. Vergeet je regenkleding niet en geniet van een authentieke Oegandese ervaring.

April

April is een regenachtige maand in Oeganda, maar de temperaturen blijven aangenaam. Trek eropuit en ontdek het regenwoud van Bwindi, waar je oog in oog kunt staan met de majestueuze berggorilla's – een once-in-a-lifetime ervaring.

Mei

Mei markeert het einde van het eerste regenseizoen, maar verwacht nog steeds af en toe een bui. Neem de tijd om de cultuur van Oeganda te ontdekken en bezoek de Ndere Cultural Centre voor een kennismaking met de lokale muziek en dans.

Juni

In juni breekt het droge seizoen aan, wat betekent dat de dieren makkelijker te spotten zijn in de nationale parken. Ga op safari in het Queen Elizabeth National Park en kijk uit naar olifanten, leeuwen en luipaarden.

Juli

Juli is een populaire maand om Oeganda te bezoeken. De omstandigheden zijn ideaal om chimpansees te observeren in het Kibale Forest National Park. Mis ook niet het kans om te raften op de woeste wateren van de Nijl bij Jinja.

Augustus

In augustus is het klimaat in Oeganda perfect voor outdoor-avonturen. Beklim de prachtige Rwenzori-bergen, ook wel ‘Mountains of the Moon’ genoemd, of maak een adembenemende boottocht op het Kazinga-kanaal.

September

Het tweede regenseizoen begint in september, maar het weer blijft aangenaam. Verken de culturele en historische schatten van Oeganda, zoals de koninklijke tombes van de Buganda-koningen in Kasubi.

Oktober

Oktober brengt meer regen met zich mee, maar Oeganda's schoonheid blijft onverminderd. Ga vogels spotten in de vele vogelrijke gebieden, zoals het Semuliki National Park, en bewonder de kleurrijke soorten die hier te vinden zijn.

November

November is een regenachtige maand, maar het groene landschap en de overvloed aan watervallen maken dit meer dan goed. Bezoek de Sipi Falls op de hellingen van Mount Elgon en geniet van een kopje lokaal verbouwde koffie.

December

December is een uitstekende tijd om Oeganda te bezoeken. Het weer klaart op en de wilde dieren zijn weer volop te spotten. Sluit het jaar af met een onvergetelijke reis en ontdek waarom Oeganda het pareltje van Afrika is.