Beste reistijd Schotland

Klimaattabel

Jan.Feb.Mar.Apr.Mei.Jun.Jul.Aug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Gevoelstemperatuur
koud

koud

koud

koud
10°
koel
18°
mild
20°
mild
18°
mild
18°
mild
12°
koel

koud

koud
Temperatuur
koud

koud

koel

koel
11°
koel
17°
mild
19°
mild
18°
mild
17°
mild
13°
koel
10°
koel

koud
Luchtvochtigheid78%75%74%65%77%76%83%79%81%79%76%77%
Regenmatig
113 mm
matig
83 mm
weinig
48 mm
droog
19 mm
matig
113 mm
droog
30 mm
weinig
73 mm
weinig
60 mm
matig
79 mm
matig
125 mm
droog
42 mm
matig
81 mm
Zonkrachtgeen
0 UV
vrijwel geen
1 UV
vrijwel geen
2 UV
zwak
3 UV
zwak
3 UV
matig
4 UV
matig
4 UV
matig
4 UV
zwak
3 UV
vrijwel geen
1 UV
vrijwel geen
1 UV
geen
0 UV
Jan.Feb.Mar.Apr.Mei.Jun.Jul.Aug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Gevoelstemperatuur
koud

koud

koud

koud

koel
15°
koel
18°
mild
17°
mild
16°
mild
11°
koel

koud

koel
Temperatuur
koud

koud

koud

koud
10°
koel
15°
koel
17°
mild
17°
mild
16°
mild
13°
koel
10°
koel

koud
Luchtvochtigheid74%74%72%67%81%78%87%81%83%78%73%75%
Regenmatig
90 mm
matig
80 mm
droog
32 mm
droog
26 mm
matig
88 mm
droog
22 mm
weinig
60 mm
weinig
55 mm
matig
80 mm
matig
125 mm
weinig
60 mm
matig
87 mm
Zonkrachtgeen
0 UV
vrijwel geen
1 UV
vrijwel geen
2 UV
zwak
3 UV
zwak
3 UV
matig
4 UV
matig
4 UV
zwak
3 UV
zwak
3 UV
vrijwel geen
1 UV
geen
0 UV
geen
0 UV

Schotland, het land van mythische landschappen, betoverende kastelen en diepe meren. Dit is dé plek waar je onvergetelijke herinneringen kunt maken en avonturen kunt beleven die je nog jaren zullen bijblijven. Bereid je voor op een reis vol adembenemende natuur, historische bezienswaardigheden en een onweerstaanbare gastvrijheid. Dus, trek je wandelschoenen aan, zet je zinnen op het onbekende en laat je betoveren door Schotland!

Wat is de beste tijd om Schotland te bezoeken?

Er is geen verkeerde tijd om Schotland te ontdekken, maar als je op zoek bent naar het perfecte moment, dan is de lente of de herfst jouw beste keuze. In deze seizoenen zijn de temperaturen aangenaam en de natuur op haar mooist.

Schotland heeft een gematigd zeeklimaat, wat betekent dat de temperaturen nooit extreem hoog of laag worden. Vergeet niet om een regenjas mee te nemen, want het weer kan hier vrij onvoorspelbaar zijn. Maar hey, die frisse lucht en heldere kleuren zijn het meer dan waard, toch?

Trein die over de Glenfinnan-viaduct in de Schotse Hooglanden rijdt, met bergen op de achtergrond
Glenfinnan-viaduct – Foto: Bjorn Snelders

Seizoenen

Hoogseizoen

Het hoogseizoen in Schotland loopt van juni tot en met augustus. Dit is de tijd waarin de meeste toeristen het land bezoeken. De temperaturen zijn aangenaam en de dagen zijn lang, waardoor je optimaal kunt genieten van de prachtige landschappen en bruisende steden. Houd er wel rekening mee dat accommodaties en bezienswaardigheden in deze periode drukker kunnen zijn en dat prijzen soms hoger liggen.

Laagseizoen

Het laagseizoen beslaat de wintermaanden, van november tot en met maart. In deze periode zijn er minder toeristen en liggen de prijzen voor accommodaties lager. Hoewel het weer kouder en natter kan zijn, biedt de winter in Schotland ook zijn charmes. Denk aan besneeuwde bergtoppen, gezellige pubs en de mogelijkheid om te skiën in de Schotse Hooglanden.

Tussenseizoen

De lente (april en mei) en de herfst (september en oktober) vormen het tussenseizoen in Schotland. In deze maanden is het weer aangenaam, maar minder voorspelbaar dan in het hoogseizoen. Toch is het tussenseizoen ideaal voor reizigers die de drukte willen vermijden en de natuur in haar volle glorie willen aanschouwen. Denk aan kleurrijke herfstbladeren en ontluikende bloesems in de lente.

Schotland per maand

Januari

De winter is in volle gang en Schotland is gehuld in een frisse, koude sfeer. Als je niet bang bent voor een beetje kou, is dit het perfecte moment om de besneeuwde Hooglanden te verkennen. Vergeet niet om het traditionele Schotse Nieuwjaarsfeest Hogmanay te vieren met de lokale bevolking!

Februari

Februari is nog steeds een wintermaand, maar de dagen worden langzaamaan langer. Voor wintersportliefhebbers zijn er mogelijkheden om te skiën of snowboarden in de Schotse skigebieden. Houd er rekening mee dat het weer onvoorspelbaar kan zijn, dus zorg voor goede kleding en flexibele plannen.

Maart

In maart begint de lente zich voorzichtig aan te dienen. De temperaturen worden milder en de natuur ontwaakt uit haar winterslaap. Dit is een ideale tijd om te genieten van rustigere bezienswaardigheden en de eerste tekenen van de lente in Schotland.

April

April is een prachtige maand om Schotland te bezoeken, met ontluikende bloemen en een aangenaam klimaat. Vergeet niet om de kleurrijke rododendrons in de Schotse tuinen te bewonderen en deel te nemen aan de lokale paasfestiviteiten.

Kilchurn Castle aan de oevers van Loch Awe op een bewolkte dag in Schotland
Kilchurn Castle: Een vergeten reliek aan Loch Awe – Foto: Connor Mollison

Mei

Mei is misschien wel een van de beste maanden om Schotland te bezoeken. Het weer is vaak stabiel en aangenaam, en de natuur staat volop in bloei. Dit is een geweldige tijd om lange wandelingen te maken en de spectaculaire landschappen van Schotland te verkennen.

Juni

De zomer begint in juni en de dagen worden langer. Dit is het moment om optimaal te profiteren van de extra uren daglicht en zoveel mogelijk van Schotland te ontdekken. Bezoek de vele festivals die in deze maand plaatsvinden, zoals het iconische Edinburgh International Film Festival.

Juli

In juli is het hoogseizoen in volle gang en zijn de temperaturen het hoogst. Geniet van zonovergoten dagen en lange avonden. Bezoek het wereldberoemde Edinburgh Festival Fringe of ga naar een van de vele andere zomerfestivals die in Schotland plaatsvinden.

Augustus

Augustus biedt nog steeds heerlijk zomerweer en een overvloed aan culturele evenementen, zoals het Edinburgh International Festival en het Royal Edinburgh Military Tattoo. Houd er rekening mee dat het druk kan zijn in de steden, dus zorg ervoor dat je accommodatie en activiteiten vooraf boekt.

September

De herfst begint in september en het landschap verandert langzaam in een kleurrijk palet van oranje, rood en geel. Dit is een geweldige tijd om Schotland te bezoeken, vooral voor liefhebbers van wandelen en fotografie. Geniet van de frisse lucht en de prachtige herfstkleuren tijdens een wandeling in de Hooglanden.

Oktober

Oktober is nog steeds een prachtige maand om Schotland te bezoeken, met de herfstkleuren op hun hoogtepunt. De temperaturen beginnen te dalen, maar er zijn nog steeds genoeg zonnige dagen om van het buitenleven te genieten. Mis het beroemde Enchanted Forest-evenement niet, waar de bossen rond Pitlochry tot leven komen met spectaculaire lichtshows.

November

November markeert het begin van het laagseizoen en de dagen worden korter. Hoewel het weer wat onstuimiger kan zijn, biedt deze maand ook de kans om Schotland te ervaren zonder de drukte van het hoogseizoen. Warm op in een gezellige pub na een dagje uit in de frisse buitenlucht.

December

December is een sfeervolle maand om Schotland te bezoeken, met kerstmarkten, feestelijke verlichting en een algemeen gevoel van gezelligheid. Vier de feestdagen in stijl en verwelkom het nieuwe jaar tijdens een van de vele Hogmanay-evenementen die in het hele land plaatsvinden.