Beste reistijd Suriname

Klimaattabel

Jan.Feb.Mar.Apr.Mei.Jun.Jul.Aug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Gevoelstemperatuur33°
heet
32°
heet
33°
heet
34°
heet
34°
heet
37°
heet
36°
heet
39°
heet
39°
heet
39°
heet
36°
heet
34°
heet
Temperatuur28°
warm
28°
warm
28°
warm
28°
warm
28°
warm
29°
warm
29°
warm
30°
heet
30°
heet
30°
heet
29°
warm
28°
warm
Luchtvochtigheid89%84%88%2%94%91%88%87%88%86%89%92%
Regenveel
230 mm
weinig
70 mm
veel
205 mm
zeer veel
305 mm
zeer veel
375 mm
zeer veel
305 mm
zeer veel
290 mm
veel
245 mm
matig
140 mm
veel
160 mm
veel
220 mm
zeer veel
315 mm
Zonkrachtsterk
7 UV
sterk
8 UV
sterk
8 UV
sterk
7 UV
sterk
7 UV
sterk
8 UV
sterk
8 UV
sterk
8 UV
zeer sterk
9 UV
sterk
8 UV
sterk
7 UV
matig
6 UV

Reis naar Suriname, het groene hart van Zuid-Amerika. Er wachten talloze avonturen op je, van ongerepte regenwouden vol wildlife tot levendige steden met een rijke culturele mix. Laat je betoveren door de warmte van de lokale bevolking en ontdek een smeltkroes van culturen, smaken en landschappen die je nergens anders vindt.

Wat is de beste tijd om Suriname te bezoeken?

De droge periodes – van half februari tot eind april en van half augustus tot eind november – zijn het meest geschikt om Suriname te bezoeken. Gedurende deze maanden geniet je van aangename temperaturen en droger weer, wat perfect is voor het verkennen van de jungle en het ervaren van de unieke flora en fauna.

Daarnaast heeft het klimaat een tropisch karakter, wat betekent dat het warm en vochtig is gedurende het hele jaar. Suriname kent een gemiddelde temperatuur van rond de 28°C, waardoor je altijd kunt genieten van een zonnig avontuur. De hoofdstad Paramaribo is een cultureel hoogtepunt, met een prachtige historische binnenstad die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het binnenland biedt een wereld aan natuurlijke wonderen, van het uitgestrekte Amazonewoud tot indrukwekkende watervallen en rivieren.

Seizoenen in Suriname

Droogseizoen

Het droogseizoen in Suriname loopt van half februari tot eind april en van half augustus tot eind november. Tijdens deze periodes valt er minder regen en zijn de temperaturen aangenaam. Voor natuurliefhebbers en mensen die geïnteresseerd zijn in het spotten van dieren, zoals de kleurrijke ara's en speelse apen, zijn de drogere maanden de beste tijd om Suriname te bezoeken. De ideale tijd om de natuur in te trekken, het dichte regenwoud te verkennen en te genieten van buitenactiviteiten zoals wandelen, vissen en wildlife spotten.

Regenseizoen

Suriname kent twee regenseizoenen: van eind april tot half augustus en van eind november tot half februari. Gedurende deze periodes valt er meer regen en kan het soms lastiger zijn om bepaalde delen van het land te bereiken. Echter, de regenwouden zijn op hun groenst en de watervallen zijn op hun spectaculairst tijdens deze seizoenen. Bezoekers die het land tijdens het regenseizoen verkennen, worden getrakteerd op een weelderige en levendige omgeving.

Suriname per maand

Januari

Januari is een maand met veel neerslag, maar dat mag de pret niet drukken! De natuur is op zijn groenst en de watervallen tonen hun kracht. Pak je regenjas en beleef een avontuur in het weelderige regenwoud, of geniet van de gezellige sfeer in Paramaribo.

Februari

Halverwege februari begint het droogseizoen en wordt het weer aangenamer om Suriname te verkennen. In deze maand wordt ook het Holi Phagwa Festival gevierd, een kleurrijk en vrolijk evenement waarbij men elkaar met gekleurd poeder en water besprenkelt.

Maart

In maart blijft het droog en is het een uitstekende tijd om de jungle in te trekken en wildlife te spotten. Daarnaast is dit de maand waarin het jaarlijkse Avondvierdaagse evenement plaatsvindt, een wandelfestijn vol muziek en dans door de straten van Paramaribo.

April

April is de perfecte maand voor natuurliefhebbers. Het weer is aangenaam en de natuur is op zijn mooist. Bezoek de Brownsberg, een prachtig natuurreservaat vol met watervallen, of ontdek de biodiversiteit van het Centraal Suriname Natuurreservaat.

Mei

Mei is de laatste maand van het droogseizoen en biedt nog steeds geweldige omstandigheden om Suriname te verkennen. Bezoek de lokale markten in Paramaribo, waar je kunt genieten van heerlijke gerechten en de warme gastvrijheid van de Surinamers.

Juni

In juni begint het regenseizoen weer, maar laat je daardoor niet ontmoedigen! Dit is een uitstekende tijd om de Galibi schildpadden te zien, wanneer zeeschildpadden aan land komen om hun eieren te leggen op de stranden van Suriname.

Juli

Juli is een regenachtige maand, maar Suriname blijft een uitstekende bestemming voor avonturiers en natuurliefhebbers. Ontdek de indrukwekkende stroomversnellingen in het binnenland en geniet van een unieke ervaring op de Surinamerivier.

Augustus

Half augustus begint het droogseizoen weer, en de weersomstandigheden worden aangenamer voor het verkennen van de natuur en het bezoeken van bezienswaardigheden. Ga op zoek naar zeldzame vogels, zoals de harpijarend, of ontdek de fascinerende cultuur in de lokale dorpen.

September

September is een uitstekende maand om het binnenland van Suriname te verkennen. Trek eropuit in het ongerepte regenwoud, spot kaaimannen tijdens een avondlijke boottocht of bezoek de imposante Raleighvallen en de Voltzberg.

Oktober

In oktober viert Suriname de Dag van de Marrons, een belangrijk cultureel evenement dat de vrijheid en het erfgoed van de Marrongemeenschap herdenkt. Bezoek het feest en ervaar de rijke cultuur, muziek en traditionele gerechten van deze bijzondere bevolkingsgroep.

November

Eind november begint het regenseizoen weer, maar er is nog steeds genoeg te beleven in Suriname. Bezoek de Neotropische vlindertuin, een kleurrijke en magische plek waar je talloze vlindersoorten kunt bewonderen.

December

In december geniet je van de feestelijke sfeer in Suriname, met kerstvieringen en oud-en-nieuwfeesten die de straten van Paramaribo vullen met muziek en vreugde. Sluit het jaar af met een knal en verwelkom het nieuwe jaar in dit bruisende land!