Beste reistijd Tanzania

Klimaattabel

Jan.Feb.Mar.Apr.Mei.Jun.Jul.Aug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Gevoelstemperatuur37°
heet
40°
bloedheet
40°
bloedheet
36°
heet
34°
heet
33°
heet
33°
heet
31°
heet
34°
heet
34°
heet
39°
heet
38°
heet
Temperatuur30°
heet
31°
heet
31°
heet
29°
warm
29°
warm
29°
warm
29°
warm
28°
warm
29°
warm
29°
warm
31°
heet
30°
heet
Luchtvochtigheid80%79%77%87%77%75%74%75%76%77%77%81%
Regenmatig
98 mm
matig
77 mm
matig
82 mm
zeer veel
275 mm
weinig
47 mm
droog
30 mm
droog
23 mm
droog
17 mm
droog
22 mm
droog
20 mm
droog
42 mm
veel
145 mm
Zonkrachtsterk
8 UV
sterk
7 UV
sterk
8 UV
matig
6 UV
sterk
7 UV
sterk
7 UV
sterk
7 UV
sterk
8 UV
zeer sterk
9 UV
sterk
8 UV
zeer sterk
9 UV
sterk
8 UV

Beeld je in: uitgestrekte savannes, adembenemende zonsondergangen en het gebrul van wilde dieren op de achtergrond. Waar denk je aan? Juist, Tanzania! Een betoverende bestemming die je hart sneller doet kloppen en je Instagram-feed opfleurt. Pak je koffers, want dit avontuur wil je niet missen.

Wat is de beste tijd om Tanzania te bezoeken?

De ideale periode om Tanzania te verkennen is tussen juni en oktober. Dit zijn de droge maanden waarin je de meeste kans hebt om de Big Five te spotten.

Het klimaat in Tanzania is een samenspel van tropische temperaturen en hoogteverschillen. Aan de kust heerst een warm en vochtig klimaat, terwijl je op grotere hoogtes zoals de Kilimanjaro koelere temperaturen kunt verwachten. Een ding is zeker: je zult versteld staan van de diversiteit die Tanzania te bieden heeft.

Seizoenen

Hoogseizoen

Tijdens het hoogseizoen, tussen juni en oktober, is Tanzania op zijn best. Dit is de droge periode, ideaal voor safaritochten en het beklimmen van de Kilimanjaro. De dieren concentreren zich rond waterbronnen, waardoor je de meeste kans hebt om ze te spotten. Houd er wel rekening mee dat het drukker kan zijn bij populaire bezienswaardigheden en dat de prijzen voor accommodaties en activiteiten mogelijk hoger liggen.

Laagseizoen

Het laagseizoen, van november tot mei, is de natte periode in Tanzania. Hoewel er minder toeristen zijn, kan de regen sommige activiteiten en reisplannen beïnvloeden. Desondanks heeft deze periode ook zijn voordelen. Zo is de natuur op zijn groenst, zijn er veel jonge dieren te bewonderen en zijn er meer vogels te zien. Bovendien zijn de prijzen lager en kun je genieten van meer rust en ruimte.

Tanzania per maand

Januari

Januari is een warme maand in Tanzania, met relatief weinig regen. Ideaal dus om te genieten van de prachtige stranden aan de kust. Ook in de nationale parken is het een goede tijd om dieren te spotten, vooral jonge dieren die in deze tijd van het jaar geboren worden.

Februari

In februari is het nog steeds warm en droog, perfect voor een bezoek aan de Serengeti. De wereldberoemde migratie van gnoes en zebra's is in volle gang, een spektakel dat je niet wilt missen. Bovendien is het dé maand om de Kilimanjaro te beklimmen, met heldere luchten en aangename temperaturen.

Maart

Maart markeert het begin van het regenseizoen, maar biedt nog steeds enkele goede reismogelijkheden. De regen is meestal van korte duur, waardoor je nog steeds van de natuur en dieren kunt genieten. Het is bovendien een goede tijd om Tanzania te bezoeken als je op zoek bent naar rust en lagere prijzen.

April

April is de natste maand van het jaar, met zware regenval en soms moeilijk begaanbare wegen. Toch kan het nog steeds de moeite waard zijn om Tanzania in deze maand te bezoeken, vooral als je een natuurliefhebber bent. De flora komt tot leven, en je kunt getuige zijn van de bijzondere migratie van flamingo's naar het Natronmeer.

Mei

Mei is een overgangsmaand, met het einde van het regenseizoen in zicht. Hoewel het nog steeds regelmatig regent, klaart het weer langzaamaan op. Profiteer van de lagere prijzen en de weelderige, groene landschappen voordat het hoogseizoen begint.

Juni

In juni breekt het droge seizoen aan, en het is een uitstekende tijd om Tanzania te bezoeken. De vegetatie is nog steeds groen, en de dieren zijn actief en makkelijk te spotten. Dit is ook het begin van de piekperiode voor het beklimmen van de Kilimanjaro. Geniet van de natuur op zijn best, zonder de drukte van de drukste maanden.

Juli

Juli is een populaire maand om Tanzania te bezoeken, met aangenaam weer en uitstekende safari-omstandigheden. De migratie van gnoes en zebra's trekt door de Serengeti en de Masai Mara, een onvergetelijke ervaring. Houd er rekening mee dat het drukker kan zijn en dat je tijdig moet reserveren.

Augustus

Augustus is een van de beste maanden om Tanzania te bezoeken, met droog en zonnig weer. De dieren zijn volop te zien, en de Kilimanjaro is op zijn best. Vergeet niet een bezoek te brengen aan Zanzibar voor wat strandtijd en een duik in het kristalheldere water.

September

In september blijft het weer droog en aangenaam, en het is nog steeds een uitstekende tijd om op safari te gaan. De migratie van gnoes en zebra's keert terug naar de Serengeti, en je kunt ook genieten van de indrukwekkende vogelpopulaties in deze tijd van het jaar.

Oktober

Oktober is een overgangsmaand waarin het droge seizoen ten einde loopt. De natuur is nog steeds prachtig, en het is een goede tijd om wilde dieren te spotten voordat het regenseizoen begint. Geniet van de zonnige dagen en koelere nachten tijdens deze maand.

November

In november begint het regenseizoen in Tanzania, maar het weer blijft overwegend aangenaam. Hoewel de regen soms je plannen kan beïnvloeden, biedt deze maand ook voordelen zoals rust, lagere prijzen en een overvloed aan vogels. Een bezoek aan de kust is ook een optie, aangezien het weer daar vaak beter is dan in het binnenland.

December

December is een maand met wisselvallig weer, met zowel zonnige dagen als regenbuien. Desondanks is het een populaire tijd om Tanzania te bezoeken, vooral vanwege de feestelijke sfeer en de mogelijkheid om kerst en nieuwjaar door te brengen op een exotische locatie. De stranden van Zanzibar zijn een perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de zon tijdens deze feestelijke periode.